Codul rutier s-ar putea schimba radical

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Codul rutier s-ar putea schimba radical

La baza fundamentării acestuia se află și accidentele produse pe Autostrada A2 București – Constanța
Social 21 Noiembrie 2021 / 09:20 1640 accesări
Foto: arhivă

Foto: arhivă

Ministerul Afacerilor Internea pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ordonanţa prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier inclusiv sancțiuni și amenzi mai maripentru comportamentul agresiv în trafic și manevre nelegale pe autostradă.

Proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier vine în contextul producerii unor evenimente rutiere colective pe autostrăzile din România, respectiv 15 accidente de circulație, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane, pe autostrada pe Autostrada A2 București – Constanța.

Pe 15 iulie 2021, în condiții de vizibilitate redusă de ceață, pe Autostrada A2, km 183, pe sensul de mers spre Constanța, s-a produs un carambol rutier în care au fost implicate în jur de 50 autovehicule.
15 victime, dintre care 5 copii, au fost transportate la spital, în timp cealți șapte au fost asistaţi la faţa locului.

Faptele care s-ar încadra ca și „conducere agresivă” sunt următoarele:

 • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
 • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
 • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
 • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
 • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
 • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Comportamentulagresiv la volan va fisancţionatcu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.

MAI mai propune și modificarea contravenţiei pentru circulația nejustificată cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăziiPolițiștii rutieri vor ca amenzile să fie mărite de la 580 lei-725 lei la 1.305 lei -2.900 lei.

Alte modificări majore asupra Codului Rutier:

 • 120 de zile fără permis pentru manevre nelegale pe autostradă

Sancţionarea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională.

 • 90 – 120 de zile permisul suspendat pentru contravenții la trecerile la nivel cu calea ferată

Majorarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

 • Un nou prag de viteză pentru supendarea cu 120 de zile a permisului

Reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1226 secunde