Coincidență electorală: legea salarizării, lansată înainte de parlamentare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suspect de... convenabil!

Coincidență electorală: legea salarizării, lansată înainte de parlamentare

Politică 21 Noiembrie 2016 / 18:21 743 accesări

Cine ar fi crezut că maestrul pomenilor electorale din pragul alegerilor parlamentare de anul acesta va fi chiar Guvernul tehnocrat? Probabil că la asta s-a gândit toată lumea care a intuit legătura ombilicală dintre Guvernul Cioloș și PNL. Executivul, care într-un an de activitate nu s-a remarcat decât prin scandaluri și printr-o campanie eșuată de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, scoate de la naftalină o lege a salarizării unitare a bugetarilor. E a naibii de convenabilă perioada, din moment ce proiectul normativ va fi lansat exact înaintea alegerilor parlamentare, de dragul electoratului.

După un an în care nu s-a remarcat decât printr-o serie de măsuri derutante ce au generat scandaluri și prin... campanii de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului” (demers eșuat lamentabil), Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș și-a amintit de legea salarizării unitare a bugetarilor. Cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, moment care ar putea însemna sfârșitul tehnocrației, Executivul va lansa proiectul de act normativ privitor la salarizarea bugetarilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, cel care i-a luat locul Anei Costea, care a plecat din fruntea ministerului chiar din cauza unei ordonanțe guvernamentale privitoare la lefurile celor care lucrează în sistemul public. „Undeva în două săptămâni vom lansa proiectul salarizării unitare. Noi lucrăm din vară la acest proiect, nu ținem cont de alegeri sau nu. La începutul lunii decembrie o vom depune și va fi validată de următorul Parlament”, a declarat Pîslaru.

CLARIFICĂRI CARE NE BAGĂ ÎN CEAȚĂ

El a explicat că, potrivit legii la care Guvernul lucrează de atâta amar de vreme, cele mai mari creșteri, de aproximativ 60 - 70%, vor fi aplicate la salariile bugetarilor cu lefuri reduse, în timp ce angajații care au funcții de conducere în sistemul public vor beneficia de creșteri mai mici. Cu această precizare, ne-a lămurit buștean! Rămân în continuare neclarificate discrepanțele salariale dintre debutanți și persoanele cu zeci de ani de experiență (în administrație, de exemplu, sunt destui angajați cu o experiență de 15 - 20 de ani care câștigă salariul minim pe economie), dar și cele dintre angajații din structurile centrale și cele din teritoriu (sunt cazuri în care cei de la Centru iau salarii de câteva ori mai mari decât colegii lor din teritoriu, angajați pe aceleași posturi).

SE MĂRESC PENSIILE... CĂ AȘA DĂ BINE LA ELECTORAT

Pîslaru a avut grijă să precizeze și că vor crește pensiile de anul viitor, „cu 5%, conform indexării anuale”. Adică, în traducere, „nu se schimbă nimic deosebit, dar noi zicem așa că dă bine în fața electoratului care va vota pe cine trebuie”. În acest caz, „cine trebuie” înseamnă PNL, care a anunțat că susține legea salarizării (indiferent ce-o presupune ea) și care îl sprijină pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat în fruntea Guvernului. Oricum, în momentul de față, chiar și o maimuță se îndoiește de succesul pe care îl va avea marea lege a salarizării unitare. Să ne amintim, doar, de Ordonanța de Urgență a Guvernului 20/2016, care ar fi trebuit să repare inechitățile din salarizarea bugetarilor și care, în schimb, A DIMINUAT lefurile profesorilor, care oricum erau rușinos de mici. Bine că Cioloș a recunoscut eroarea. Așa s-a rezolvat totul... sau nu.



12