Combaterea celei mai alergenice plante este obligatorie prin lege

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Combaterea celei mai alergenice plante este obligatorie prin lege
Administrație 07 Februarie 2018 / 13:00 2497 accesări 3 comentarii
Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o “specie periculoasă pentru sănatate”, iar în România este considerată cea mai alergenică buruiană

Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o “specie periculoasă pentru sănatate”, iar în România este considerată cea mai alergenică buruiană

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care vizează combaterea ambroziei, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.

Ambrozia sau iarba pârloagelor, un pericol pentru sănătate

Polenul ambroziei provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o“specie periculoasă pentru sănatate”, iar în România este considerată cea mai alergenică buruiană.

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare). De asemenea, specialiștii avertizează că cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlneşte în special la pacienţii cu alergie la polenul de ambrozie.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Cine are obligații, în sensul noii legi?

”Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventiv invazive şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor (for decizional).

În scopul distrugerii ambroziei şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice,”măsurile urmând să fie menţinute până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii”.

Şi Beneficiarii lucrărilor de constructie au obligaţia să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări.

Amenzi de la 5.000, la 20.000 lei

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment. ”Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment şi se sancţionează cu amendă de 750 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivt sursei citate.

Loading...
loading...

3 comentarii

indel 13:34:38 / 07 Februarie 2018
Ambrozie

Si cind te gindesti ca ambrozia si nectarul erau pe masa zeilor....

m-a tepuit lucica 08:11:14 / 10 Februarie 2018
romani , nu puneti botul

Lucicoooo........poporul moare de ambrozie si tu te ocupi cu datul tzepelor .

Lucica 15:42:13 / 10 Februarie 2018
Pentru ce care se simte,,alergic"si" tepuit"

Unde-i teapa?Trimite-o inapoi la adresa de email pe care o stiti.Sper sa aveti mai multa minte pe viitor.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1854 secunde