Combaterea traficului de echipamente către Iran şi Coreea de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Combaterea traficului de echipamente către Iran şi Coreea de Nord

Externe 11 Iulie 2006 / 00:00 838 accesări

Rusia a oferit regimului de la Phenian tehnologie pentru protejarea stocurilor de materiale nucleare şi pentru a-l ajuta să ascundă armament de agenţiile de spionaj străine. Oficialii ruşi au prezentat tehnologia în cadrul unei expoziţii IT, desfăşurată la Phenian, în urmă cu două săptămîni, cu puţin timp înainte ca regimul comunist să efectueze testele cu rachete. Potrivit unor surse de la Moscova, Coreea de Nord intenţiona să cumpere aceste echipamente pentru a asigura depozitarea în siguranţă şi transportul materialelor nucleare. Sistemul, dezvoltat de compania Atlas, a fost păstrat secret în timpul expoziţiei, din motive de securitate. Ambasada Rusiei la Phenian a dezminţit informaţiile.

Serviciile de securitate din 13 ţări vor intensifica acţiunile secrete de combatere a traficului de materiale nucleare şi rachete către Coreea de Nord şi Iran, după testele efectuate de Phenian, săptămîna trecută. Programul, ce include interceptarea navelor nord-coreene, misiuni de supraveghere în Taiwan, activităţi de spionaj în Singapore şi în nordul Japoniei, funcţionează în secret din 2003, în paralel cu sancţiunile financiare impuse de Statele Unite. Doi demnitari din cadrul administraţiei de la Washington declarau, anul trecut, că programul a reuşit să blocheze încercările Coreei de Nord de a cumpăra echipamente de propulsie pentru rachete. În cadrul aceluiaşi program, Statele Unite au cerut Chinei să nu mai furnizeze substanţe chimice oamenilor de ştiinţă nord-coreeni, iar o navă încărcată cu precursori chimici a fost oprită în Taiwan, înainte de a ajunge într-un port nord-coreean.

Potrivit lui John Bolton, ambasadorul american la ONU şi iniţiatorul programului, acţiunile de acest fel au afectat serios exporturile de rachete balistice din Coreea de Nord. În ultimele zece luni, Statele Unite şi aliaţii acestora au blocat finanţarea clandestină destinată regimului comunist condus de Kim Jong-Il, prin care regimul de la Phenian colecta circa 500 de milioane de dolari anual, campania vizînd 11 "entităţi" nord-coreene, firme sau bănci, şase din Iran şi una din Siria.

La rîndul său, Iranul a anunţat că va răspunde ofertei marilor puteri privind suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului în perioada 14 - 22 august. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, anunţase anterior că ţara sa va oferi un răspuns ofertei marilor puteri, prezentată Iranului, la 6 iunie. Negociatorul-şef în dosarul nuclear iranian, Ali Larijani, urmează să se întîlnească, astăzi, la Bruxelles, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, în compania a patru din cele şase state autoare ale ofertei de cooperare.

Coreea de Nord ar putea reveni la masa negocierilor

Regimul de la Phenian ar putea reveni la masa negocierilor, dacă Statele Unite vor debloca 24 de milioane de dolari, fonduri blocate într-o bancă din Macao, a declarat un diplomat de rang înalt. Aceasta este cea mai clară declaraţie privind intenţiile autorităţilor de la Phenian, după testele cu rachete. Adjunctul ambasadorului nord-coreean la ONU, Han Song Ryol, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului sud-coreean "Hankyoreh" că ţara sa doreşte să obţină un "minim gest de încredere". Acesta a mai subliniat că invitaţia adresată subsecretarului de Stat american, Christopher Hill, de a vizita capitala Coreei de Nord, este în continuare valabilă şi a apreciat că "o astfel de vizită ar putea ajuta Coreea de Nord să înţeleagă corect poziţia Statelor Unite şi să-şi exprime cu precizie atitudinea".

Fondurile au reprezentat un motiv de discordie între Washington şi Phenian, începînd din luna septembrie, cînd Departamentul american al Trezoreriei a acuzat Banco Delta Asia din Macao că ar fi implicată în operaţiuni de spălare de bani şi în alte activităţi ilegale comise în favoarea Coreei de Nord. Administraţia Bush va respinge cel mai probabil cererea regimului de la Phenian, Casa Albă declarînd în mod repetat că acesta ar trebui să-şi facă publică poziţia în contextul negocierilor multilaterale şi nu să impună condiţii. Însă, un oficial american a dat de înţeles că este posibil ca o parte din suma de 24 de milioane de dolari să fie deblocată, în cele din urmă, dacă se stabileşte că aceste fonduri nu au legătură cu activităţi ilicite. Anchetatorii din cadrul Departamentului american al Trezoreriei analizează documentele, în vederea stabilirii originii fondurilor. La rîndul său, Nicholas Burns, care ocupă locul al treilea în ierarhia Departamentului de Stat american, aprecia că "există o şansă rezonabilă de succes în criza nord-coreeană".



12