Comisia de învățământ a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctorate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia de învățământ a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctorate

Educație 07 Octombrie 2016 / 21:08 392 accesări
Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Legea prin care universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor intră săptămâna viitoare la vot final în Senat în forma inițială, senatorii din Comisia de învățământ respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Membrii Comisiei au hotărât, miercuri, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial și respingerea observațiilor formulate de șeful statului asupra proiectului adoptat în luna mai de Senat în calitate de cameră decizională care modifică prevederile privind doctoratele.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor.

De asemenea, senatorii din comisie au abrogat articolul care prevedea că "certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora".

''Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

"În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona", mai argumenta Președinția.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), considera Iohannis.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2019 secunde