Comisia de la Veneţia: Deciziile Curţilor Constituţionale trebuie implementate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia de la Veneţia: Deciziile Curţilor Constituţionale trebuie implementate
Justiție 06 Iulie 2018 / 08:57 1640 accesări 7 comentarii
Preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio:

Preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio: "Deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate!"

Preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a trimis o scrisoare către judecătorii CCR, potrivit căreia deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate, ca răspuns la sesizarea lui Valer Dorneanu, în care acuza presiunile unor politicieni.

Potrivit textului scrisorii intrată în posesia Q Magazine, preşedintele Comisiei de la Venezia arată că deciziile Curţii Constituţionale pot fi criticate pentru că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, „dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”.

„Deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale”, se arată în scrisoarea Preşedintelui Buquicchio.

Scrisoarea vine într-un context în care preşedintele Klaus Iohannis a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deşi Curtea Constituţională a motivat hotărârea care impune această măsură încă din 7 iunie.

Curtea Constituţională a sesizat pe 19 iunie Secretarul General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva CCR, adică scandalul iscat în cazul judecătorului Petre Lăzăroiu.

”Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 19 iunie 2018, a hotărât, cu majoritate de voturi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva Curţii Constituţionale, care vizează, în concret, o anumită situaţie de fapt ce este de natură a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu, dar care urmăreşte, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în actuala sa componenţă. Textul scrisorii a fost trimis astăzi către organismele internaţionale mai sus menţionate", a transmis CCR.

Petre Lăzăroiu, care a votat în favoarea revocării Laurei Codruţa Kovesi, a declarat că fost căutat de consilierul prezidenţial Simina Lăzărescu, care i-a spus că se pune în discuţie revocarea sa, după ce un ONG i-a cerut acest lucru preşedintelui Iohannis.Simina Tănăsescu a demisionat pe 20 iunie din funcţia de consilier prezidenţial.

Loading...
loading...

7 comentarii

Sile 10:39:38 / 06 Iulie 2018
Minciuna

N-ai citit tot textul Declarației președintelui Comisiei de la Veneția ? Esti sluga PSD-ului ?

Constantin 11:00:16 / 06 Iulie 2018
Plăvănel Îndelung și Degeaba Cititorul

Aha! Ia să vedeți cum Plăvănel din Dealul Cotrocenilor va semna fuguța, cu coada între picioarea demiterea doamnei!

avidul cititor 11:48:20 / 06 Iulie 2018
epistola de la Venetia

Cat o sa dureze si cititul scrisorii de la Comisia Europeana? Si mai ales cat o sa dureze pana o intelege Dulap? Cred ca, acum, cu orcovul in fund si scrisoarea intre dintii inclestati, o sa faca progrese remarcabile. Hai, ca poti, plavane!

Alex 12:48:48 / 06 Iulie 2018
Pentru Sile

Draga Sile, presupun ca din moment ce le pui intrebari astora de la ziar cu privire la CITITUL (nicio aluzie la presedintele tau) scrisorii de la Venetia, tu ai citit-o, nu-i asa? In cazul asta am o respectuoasa intrebare pentru tine: Si la ce naiba ti-a folosit???

Mihnea 12:51:03 / 06 Iulie 2018
sas

Bai Coalitie, dati-l jos odata pe acest sas din prepeleac! e o rusine nationala!

Koala 12:52:33 / 06 Iulie 2018
Pentru Alex

:-)

Fireworker 20:32:28 / 06 Iulie 2018
Link

Pentru cei care pot digera pe-ndelete! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=388069691597736&id=100011841246095

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1928 secunde