Comisia Europeană intenționează să lupte cu monopolul Google

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia Europeană intenționează să lupte cu monopolul Google

Tehnologie 03 Octombrie 2016 / 22:52 723 accesări

Comisia Europeană intenționează să amendeze Google cu o sumă suficient de mare încât să se asigure că așa-zisele practici de monopol ale companiei nu vor continua, relatează qz.com.

Compania ar putea fi amendată cu cel mult 10% din veniturile anuale globale, adică aproape 7,5 miliarde de dolari, în baza veniturilor realizate în 2015. Cea mai mare amendă acordată de Uniunea Europeană (UE) pentru poziție dominantă a fost de 1,4 miliarde de dolari, companiei Intel, în 2009. Cea mai mare penalizare dată de UE este în valoare de 3,23 miliarde de dolari; este vorba de Daimler, Volvo și MAN, amendate în iulie pentru că au participat la organizarea unui cartel care stabilea prețurile.

În aprilie 2015 Comisia Europeană a învinuit Google de favorizarea propriului serviciu, Google Shopping, în rezultatele procesului de căutare. Acuzațiile au fost întărite în iulie 2016, după ce Google a avut șansa să facă apel.

În aprilie 2016, UE susținea că Google influențează fabricanții de telefoane și companiile de telecomunicații, cerându-le să fie de acord cu un acord exclusiv pentru a preinstala aplicațiile Google. De asemenea, compania este acuzată că le-a plătit acestora bani pentru a preinstala Google Search și a împiedicat vânzarea anumitor telefoane Android.

În iulie 2016, Google a fost acuzat că a împiedicat publicațiile care folosesc AdSense să prezinte reclame de pe alte platforme de anunțuri publicitare.

O serie de documente obținute de Reuters, numite Statements of Objections, vizează doar primele două acuzații și prezintă liste cu acuzațiile CE care au fost trimise săptămâna trecută companiilor care s-au plâns de acțiunile Google.

În cazul Android, Comisia vrea să împiedice Google să plătească operatorii de telefonie și fabricanții de telefoane pentru preinstalarea Google Search și Google Play, canalul oficial deistribuție a aplicațiilor pentru sistemul de operare Android. Mai mult, Google nu va mai putea „să pedepseasă sau să amenințe” companiile dacă nu urmează regulile stabilite de firmă.

În cazul Google Shopping, Comisia intenționează să ceară reprezentanților motorului de căutare să clasifice rezultatele din serviciul său la fel ca pe cele din serviciile concurente, susțin documentele. Comisia va decide dacă Google ar putea să ceară serviciilor competitoare să plătească mai mult pentru un loc mai bun în clasament.

Acuzațiile Comisiei nu sunt definitive, ele pot fi modificate sau retrase, în funcție de acțiunile la care Google va recurge, de exemplu o audiere în fața unui arbitru independent. Următorul pas este o decizie a comisiei în care să fie menționată amenda, dar și ceea ce ar trebui să facă Google. Compania americană poate face apoi apel, precum Intel, iar procesul se poate întinde pe mai multe luni.



12