Comisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen (de liberă circulație) cu România, Bulgaria și Croația

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen (de liberă circulație) cu România, Bulgaria și Croația

Externe 02 Iunie 2021 / 22:32 1835 accesări

Comisia Europeană propune extinderea Spaţiului Schengen (de liberă circulaţie) cu România, Bulgaria şi Croaţia, pentru a face faţă mai bine situaţiilor de criză.

”Fluxul liber de persoane, bunuri și servicii se află în centrul UE și este esențial pentru recuperarea Europei după criza coronavirusului”, transmite instituția europeană.

Concret, instituția propune:

  • extinderea Spațiului Schengen, prin includerea României, Bulgariei și Croației;
  • revizuirea mecanismului de monitorizare și evaluare a respectării cerințelor de aderare la Schengen, pentru a include o procedură rapidă de aplicat în cazul în care un stat se abate de la criterii;
  • implementarea unui instrument de reacție la situații de urgență (cum ar fi pandemiile), astfel încât controalele la frontierele interne să fie ultima măsură ce poate fi adoptată;
  • interconectarea sistemelor de gestionare a frontierelor, până în 2023;
  • digitalizarea vizelor și documentelor de călătorie;
  • modernizarea cadrului de schimb de informații privind ADN-ul persoanelor și a vehiculelor înmatriculate.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE.

El a subliniat că "România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană".

În prezent, țările membre UE care nu fac parte din Spațiul Schengen sunt România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda, cu toate că primele două au primit evaluări pozitive privind integrarea în 2011, respectiv 2010.

Spaţiul Schengen reuneşte 26 de ţări cu un total de 420 de milioane de locuitori, dintre care 22 de state membre ale UE şi patru state asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein).



Ştiri recomandate

12