Companiile farmaceutice sponsorizează mii de medici, farmacişti și asistenți medicali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Companiile farmaceutice sponsorizează mii de medici, farmacişti și asistenți medicali

Sănătate 08 Iulie 2017 / 17:05 701 accesări

Peste 5 mii de doctori, farmacişti, asistente şi asociaţii profesionale au primit, anul trecut, sponsorizări din partea companiilor farmaceutice. Anul acesta ar putea fi ultimul în care firmele vor plăti taxele de participare ale cadrelor medicale la congrese. Strategia naţională anticorupţie prevede ca Ministerul Sănătăţii să găsească alte soluţii pentru susţinerea financiară a educaţiei medicale. Potrivit unor surse judiciare, toate contractele încheiate în 2015, între medici şi companiile farmaceutice, au ajuns la DNA. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș din Capitală a primit anul trecut în jur de 78 de mii de lei de la companiile farmaceutice. De exemplu, una i-a plătit cazarea, biletul de avion, mesele, transportul și onorariul pentru a participa la un forum despre HIV la Zagreb. Șeful secției de hematologie de la Institutul Fundeni, Daniel Coriu, a primit peste 41.000 de lei. Iar șeful secției de oncolgie de la Spitalul Universitar, Dan Jinga, aproape zece mii de lei pentru a participa la Congresul European de Oncologie.

Nicio instituție a statului nu verificã, însã, acest lucru. Medicii sunt nevoiți sã meargã la congrese ca sã cumuleze 40 de credite de educație medicalã pe an. Altfel, nu mai pot profesa. În general, companiile farmaceutice sunt cele care plãtesc transportul, hotelul și taxele de participare. Companiile farmaceutice alocã mai mulți bani activitãților de promovare a produselor lor cãtre medici și cãtre personalul medical decât, de pildã, acțiunii de cercetare și dezvoltare.

Anul trecut, DNA a început urmãrirea penalã a 77 de oncologi, pentru luare de mitã, pe motiv cã ar fi primit excursii în India ca sã prescrie anumite medicamente. Din cauza scandalurilor, companiile nu se mai înghesuie sã sponsorizeze doctorii și asociațiile profesionale.12
Pagina a fost generata in 0.1744 secunde