Complot jihadist în numele SI, care avea ca țintă orașul New York, dejucat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Complot jihadist în numele SI, care avea ca țintă orașul New York, dejucat
Externe 07 Octombrie 2017 / 18:16 483 accesări 0 comentarii

Un complot jihadist care urmărea comiterea unui atac asupra orașului american New York, inclusiv asupra Times Square și a sistemului de metrou, a fost dejucat cu ajutorul unui agent sub acoperire al FBI, au anunțat oficialități americane, citate sâmbătă de BBC. Un bărbat în SUA și câte unul în Pakistan și în Filipine au fost arestați și riscă să fie acuzați de plănuirea atacurilor pe care sperau să le comită în numele grupării jihadiste Statul Islamic. Potrivit BBC, trio-ul ar fi folosit aplicații de mesagerie pentru a-și plănui atacul.

Complotul a fost dejucat anul trecut cu ajutorul unui agent sub acoperire al FBI — care s-a dat drept susținător al Statului Islamic — care a comunicat cu cei trei complotiști. Detalii ale presupusului complot au fost făcute publice vineri, pe măsură ce procurorii au început să formuleze acuzațiile.

Poliția a anunțat vineri acuzațiile împotriva lui Abdulrahman El Bahnasawy, 19 ani, cetățean canadian reținut în New York; Talha Haroon, în vârstă tot de 19 ani, cetățean american care locuiește în Pakistan, și Russell Salic, 37 de ani, din Filipine.

El Bahnasawy a fost arestat în mai 2016 și a pledat vinovat în octombrie anul trecut în șapte capete de acuzare legate de terorism. În prezent, canadianul așteaptă sentința.

Haroon a fost arestat în Pakistan în septembrie 2016, în timp ce Salic a fost arestat în Filipine în aprilie 2017. Ambii bărbați urmează să fie extrădați în SUA.

"Atacurile includeau detonarea de bombe în Times Square și în metroul new-yorkez și împușcarea civililor la anumite concerte", a transmis Ministerul de Justiție într-un comunicat de presă.

Trio-ul spera să comită atacurile în 2016, în timpul Ramadanului, luna sfântă a islamului, inspirați de un atac comis cu un an înainte la sala de concerte Bataclan din Paris și de un atac la metroul din Bruxelles.

Abdulrahman El Bahnasawy este suspectat că i-a trimis agentului FBI sub acoperire o imagine a Times Square, spunând că "chiar avem nevoie de o mașină capcană" pentru a o ataca și că dorește "să creeze următorul 11 septembrie".

Talha Haroon este suspectat că i-a spus agentului FBI că rețeaua de metrou ar fi ținta "perfectă" și că, după ce termina muniția, grupul ar fi trebuit să-și detoneze centurile explozive.

Russell Salic, cunoscut drept "doctorul", este acuzat că a trimis "circa 423 de dolari" pentru a finanța atacurile, cu promisiunea că va trimite și mai mulți bani.

New York-ul a fost ținta atacurilor din 11 septembrie 2001 în care și-au pierdut viața aproape 3.000 de oameni și care l-au făcut pe președintele de la acea vreme, republicanul George W. Bush, să înceapă "războiul împotriva terorismului", care a inclus invaziile din Afganistan și Irak, amintește BBC.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

SUA, ciocu mic!
SUA, ciocu mic! 847 accesări
Pagina a fost generata in 0.1817 secunde