Comunitatea internaţională, preocupată de criza libaneză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comunitatea internaţională, preocupată de criza libaneză

Externe 26 Ianuarie 2007 / 00:00 642 accesări

Reprezentanţi din aproximativ 40 de ţări şi 14 instituţii internaţionale s-au reunit, joi, la Paris, pentru a participa la o reuniune menită să ajute Libanul pentru a depăşi dificultăţile economice cu care se confruntă. Totodată, summit-ul a reprezentat şi o dovadă de sprijin pentru guvernul pro-occidental condus de Fuad Siniora, în conflict deschis cu opoziţia pro-siriană. La conferinţă au participat şi noul secretar general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună Javier Solana, precum şi preşedintele Băncii Mondiale Paul Wolfowitz. Reuniunea a fost condusă de preşedintele francez Jacques Chirac, calificat de conducerea grupării şiite libaneze Hezbollah, aliata Siriei şi Iranului, drept "lider spiritual" al Cabinetului de la Beirut.

Libanul a obţinut circa 3,2 miliarde de dolari, ajutor din partea comunităţii internaţionale, în timpul Conferinţei de la Paris. Arabia Saudită a anunţat un ajutor în valoare de 1,1 miliarde de dolari, Statele Unite 770 de milioane de dolari şi Uniunea Europeană 520 de milioane de dolari. La rîndul său, ţara gazdă a acordat un împrumut de 650 de milioane de dolari, în condiţii avantajoase. Pe de altă parte, Marea Britanie a oferit o donaţie de 48 de milioane de dolari, bani destinaţi în mare parte refugiaţilor palestinieni ce trăiesc în Liban. Pentru relansarea sa economică, Libanul are nevoie de un ajutor de circa un miliard de dolari, avînd o datorie publică de 41 de miliarde de dolari, respectiv 180% din Produsul său Intern Brut. Conflictul de 34 de zile din vara anului trecut între Israel şi Hezbollah, în sudul ţării, care a provocat numeroase distrugeri, a agravat situaţia economică a Libanului aflată în impas în ultimii ani.

Prezent la Conferinţa de la Paris, premierul libanez a afirmat că sprijinul comunităţii internaţionale este esenţial "pentru a asigura dezvoltarea Libanului şi a evita o criză profundă". Fuad Siniora şi-a exprimat încrederea în programul de reforme sociale, economice şi financiare al Guvernului său, menit să asigure o creştere susţinută, în special a privatizărilor, ceea ce ar trebui să diminueze datoria publică, să reducă deficitele şi să creeze locuri de muncă. Anterior Conferinţei, în cursul dimineţii de joi, Fuad Siniora a discutat cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice şi cu cinci reprezentanţi ai unor importante companii americane.

Conferinţa s-a suprapus unei crize profunde, agravată de violenţele interlibaneze începute marţi. Patru persoane au fost împuşcate mortal, ieri, în timpul unei lupte, care a izbucnit la o universitate din Beirut între două grupuri rivale de studenţi, susţinători ai Guvernului sau ai opoziţiei. Alte cel puţin 35 de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor, unele dintre acestea fiind împuşcate. Confruntările s-au extins apoi şi în mai multe cartiere ale capitalei libaneze, Tariq Jadide şi Zokak al-Blat, unde tinerii au incendiat mai multe maşini. Soldaţii libanezi au tras focuri de armă în aer pentru a pune capăt violenţelor.

Opoziţia, din care face parte şi gruparea şiită Hezbollah, doreşte să obţină drept de veto în cadrul Guvernului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate, pentru a înlătura Cabinetul condus de Fuad Siniora. Joi seară, calmul a revenit la Beirut după ce Hezbollah le-a cerut partizanilor săi să se retragă de pe străzi. Anterior, liderul sunnit al majorităţii parlamentare antisiriene, Saad al-Hariri, le-a cerut susţinătorilor săi să dea dovadă de reţinere.



12