Concept unic în Europa. Plajă pentru persoane cu dizabilităţi, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cineva se gândește și la cei greu încercați

Concept unic în Europa. Plajă pentru persoane cu dizabilităţi, la Constanţa

Social 18 Iulie 2017 / 18:02 3641 accesări

România, deși țară membră a UE, este arătată cu degetul și pusă la colț, și pe bună dreptate, de tot mai mulți locuitori, dar în special de cei care au diferite dizabilități. Pentru persoanele cu dizabilități din România, drumul pe care trebuie să îl parcurgă, din toate punctele de vedere, este anevoios și de multe ori imposibil. Ce înseamnă să fii persoană cu dizabilități în România lui 2017? Un foarte mare chin, practic o umilință, ar spune multe asemenea persoane care, ajunse de exemplu pe stradă, în societate, întâmpină obstacole uriașe. Că sunt în autobuz, că trebuie să intre într-o instituție, chiar și sanitară, că trebuie să urce sau să coboare în/din tren, că trebuie să meargă pur și simplu pe stradă, sunt puse în fața unei adevărate aventuri. Ce face statul român, concret, pentru aceste persoane? Prea multe nu, și asta se poate vedea cu ochiul liber. Rampele de acces de la multe instituții sunt impracticabile, trotuarele - la fel și exemplele pot continua.

ȘI TOTUȘI... Și totuși, persoanele cu dizabilități primesc și vești bune: începând cu sezonul estival 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilităti. Sectorul de plajă din zona Faleză Nord, întins pe o suprafată totală de 22.000 mp și cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispoziție de Administrația Bazinală Dobrogea - Litoral pentru activități terapeutice organizate de Centrul “Marea Neagră” din Constanța. Parcul terapeutic va cuprinde două zone de șezlonguri (100 de locuri), două zone de cearșafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor.

ATELIER DE OLĂRIT ȘI ALEE SENZORIALĂ Atelierul de olărit este una dintre activitătile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor și pentru îmbunătăţirea stabilizării articulațiilor membrelor superioare. Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiștii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de râu, scoarță de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporește considerabil atenția și satisface nevoia omului de a se contopi cu natura.

CĂRUCIOARE PLUTITOARE ȘI ZONE DE STIMULARE AUDITIVĂ ŞI VIZUALĂ Pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, organizatorii proiectului vor instala, pe plajă, o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor beneficia și de 3 cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucura de apa mării. Copiii care prezintă o serie de dificultăți la nivel senzorial vor beneficia de două zone speciale: de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) și de stimulare vizuală și tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

VOR ALERGA 24 DE ORE... La începutul lunii mai (5 și 6 mai 2018), peste 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plajă în stațiunea Mamaia pentru a promova şi pentru a strânge fondurile necesare acestui proiect. Psihologul Adrian Gemănaru va organiza a doua ediție a evenimentului sportiv “Alerg 24h pentru Autism Marea Neagră”, prin intermediul căruia companiile şi organizațiile participante vor avea ocazia de a se alătura, în mod direct, acestui concept unic. Practic, municipiul Constanța va fi primul oraș din Europa care va dispune de o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități. „Cei peste 1.000 de participanți inimioşi de la prima ediție a evenimentului „Alerg 24h“ ne-au reaprins speranța că spiritul civic încă nu a murit în România, iar oamenii sunt dispuși să ajute la creşterea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, sperăm ca mediul de afaceri din România să manifeste interes şi sprijin pentru acest proiect unic în Europa. Necesitățile unei persoane cu handicap, în special dacă este copil, sunt enorme, iar noi ne dorim să le arătăm că nu sunt singuri în această luptă grea spre recuperare. Cum recuperarea pleacă, în primul rând, de la starea de spirit, am proiectat acest sector de plajă cu foarte multe locuri de joacă și spații în care ei să se bucure de vară şi de mare”, declară preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”, psih. Adrian Gemănaru, citat într-un comunicat.

10.000 DE EURO Punerea în aplicare a acestui proiect necesită un buget de aproximativ 100.000 de euro. În acest sens, Centrul “Marea Neagră” din Constanța cere sprijinul oamenilor implicaţi în turism, al autorităţilor locale, motivând că proiectul de la malul Mării Negre este unul de interes național, întrucât numărul persoanelor cu handicap reprezintă aproximativ 1 milion de oameni din populaţia României, iar nevoia unui astfel de spațiu dedicat lor este vitală. Pentru implementarea proiectului, Centrul “Marea Neagră” a primit sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Mediului. Accesul la facilitățile existențe va fi oferit copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora cu titlu gratuit.12
Pagina a fost generata in 0.1768 secunde