Concert aniversar Dan Iordăchescu, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Concert aniversar Dan Iordăchescu, la Constanţa

Cultură 19 Septembrie 2006 / 00:00 1136 accesări

Artist emerit al României, baritonul Dan Iordăchescu a susţinut, duminică seară, la Muzeul de Artă din Constanţa, concertul “Dan Iordăchescu în anul marilor aniversări”. Au venit să îi spună “La Mulţi Ani” baritonului în vîrstă de 76 de ani peste 160 de spectatori, care, după 20 de ani, l-au urmărit evoluînd pe singurul român cîştigător al Marilor Premii “W.A. Mozart”, “R. Schumann”, “M.P. Mussorgski” şi primul deţinător al Marelui Premiu “G. Enescu”. Din rîndurile publicului au făcut parte dirijorul Radu Ciorei, consultantul artistic al Companiei de Balet constănţene, Nicolae Spirescu, dar şi numeroşi artişti, actori sau profesori de canto.

Sărbătorind împlinirea a 50 de ani de la primirea celor cinci premii, Dan Iordăchescu, Bogdan Ocheşel şi Daniela Vlădescu, acompaniaţi de Natalia Gribinic şi Dan Tudor Scripcariu, au interpretat lucrări din creaţia compozitorilor Mozart, Schuman, Enescu, Colţescu, Lehar, Bartok, Fauer şi Mussorgski. Pe parcursul a două ore, publicul a audiat un concert de lied-uri în şase limbi: franceză, italiană, germană, română, rusă şi maghiară. Mai mult, spre deliciul audienţei, Dan Iordăchescu a interpretat o melodie populară adaptată pentru lirică, din oraşul natal, Botoşani, Profitînd de reîntîlnirea cu maestrul, spectatorii nu l-au lăsat să părăsească scena decît după două bis-uri, pe care sărbătoritul le-a onorat cu plăcere. “Vă promit că voi reveni la Constanţa să sărbătorim şi cei 80 de ani de viaţă, pe care îi voi împlini peste patru ani. Mă bucur foarte mult că aţi fost alături de mine şi vă spun sincer, cu mîna pe inimă, că abia îmi abţin lacrimile”, a mărturisit Dan Iordăchescu publicului, la finalul concertului.

Pentru că, în cadrul unei zile festive, nu trebuie să lipsească surprizele, Dan Iordăchescu a primit cadou, din partea colegilor de scenă, un recital susţinut de corul religios “Ion Pelearcă”, dirijat de preotul Anghel Dincu. De remarcat este faptul că, la vîrsta sa, maestrul a reuşit, fizic şi vocal, să susţină un concert de o asemenea anvergură şi pe o durată de aprox. două ore. Chiar dacă oboseala şi emoţiile erau vizibile, baritonul nu s-a retras în culise imediat după concert, ci, cu răbdare, a acordat autografe doritorilor şi şi-a făcut timp pentru a discuta cu fiecare în parte despre impresiile de final. “A fost extraordinar de emoţionant. La vîrsta mea este foarte riscant să-ţi asumi responsabilitatea unui concert cu foarte multe variaţiuni şi note fortisime”, a declarat Dan Iordăchescu.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2199 secunde