Concluzia lui May: Rusia a utilizat ilegal forţa împotriva Regatului Unit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legăturile cu statul rus, anulate la toate nivelurile

Concluzia lui May: Rusia a utilizat ilegal forţa împotriva Regatului Unit

Externe 14 Martie 2018 / 17:26 423 accesări

Măsuri şi un limbaj fără precedent au fost folosite de premierul britanic Theresa May în declaraţiile privind relaţiile viitoare cu Rusia după ce situaţia fostului spion dublu a fost tratată în termeni categorici. Astfel, oficialul a declarat, miercuri, că Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi, considerând că Moscova este „vinovată” de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei), transmite AFP, Reuters şi dpa. De asemenea, şefa executivului britanic a anunţat „suspendarea contactelor bilaterale” cu Rusia. Numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi în Marea Britanie era până acum de 59. „În baza Convenţiei de la Viena, Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi identificaţi ca fiind ofiţeri de informaţii sub acoperire”, a spus Theresa May în Parlamentul de la Londra. „Ei au termen o săptămână să părăsească Marea Britanie”, a adăugat şefa guvernului britanic. Premierul britanic a spus că una dintre cele mai importante expulzări din Londra din ultimii 30 de ani va degrada capabilităţile serviciilor de informaţii ruseşti din Marea Britanie pentru următorii ani. „Vom îngheţa active ale statului rus ori de câte ori avem dovezi că pot fi folosite pentru a ameninţa viaţa sau bunurile cetăţenilor sau rezidenţilor britanici”, a mai spus Theresa May.

Totodată, şefa guvernului britanic a anunţat că Londra va anula o invitaţie adresată ministrului de externe rus Serghei Lavrov de a vizita Marea Britanie şi nu va trimite niciun oficial sau membru al familiei regale la Campionatul Mondial de Fotbal din acest an din Rusia. „Confirm că niciun ministru sau membru al familiei regale nu va participa la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din vara acestui an”, a declarat May, denunţând vinovăţia Moscovei în otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.

De asemenea, premierul britanic a declarat că regretă calea urmată de Vladimir Putin în diplomaţie. „Mulţi dintre noi şi-au întors privirile cu speranţă către Rusia post-sovietică. Ne-am dorit o relaţie mai bună şi este tragic că preşedintele Putin a ales să urmeze această cale”, a continuat Theresa May.

Răspunsul Rusiei la solicitarea Londrei de a oferi explicaţii în cazul Skripal „a demonstrat un dispreţ total pentru gravitatea acestor evenimente. Au tratat folosirea unui agent neurotoxic de uz militar în Europa cu sarcasm, dispreţ şi sfidare”, a menţionat May. „Nu există nicio altă concluzie în afară că statul rus este vinovat pentru tentativa de asasinare a lui Skripal şi a fiicei sale şi pentru ameninţarea vieţilor altor cetăţeni britanici din Salisbury, inclusiv cea a sergentului Nick Bailey”, a adăugat ea. „Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit”, a conchis premierul britanic.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1923 secunde