Condamnaţii eliberaţi după decizia ÎCCJ privind suspendarea pedepselor pot părăsi ţara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Condamnaţii eliberaţi după decizia ÎCCJ privind suspendarea pedepselor pot părăsi ţara
Justiție 20 Decembrie 2018 / 17:44 405 accesări 0 comentarii
Rudel Obreja

Rudel Obreja

Avocaţii care îi reprezintă pe Rudel Obreja şi pe Constantin Niţă, doi dintre cei pentru care ÎCCJ a decis suspendarea pedepsei, au explicat că aceștia nu au interdicţia de a părăsi ţara, aşa că, teoretic, ar putea să plece din România.

Apărătorii celor doi - Rudel Obreja şi Constantin Niţă - au formulat contestaţii în anulare împotriva deciziilor de condamnare, invocând nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători, iar instanţa le-a dat câştig de cauză.

Mareş Dănilescu, avocatul lui Rudel Obreja, a explicat că prin decizia de miercuri noapte a instanţei supreme, magistraţii au suspendat executarea pedepsei la care acesta a fost condamnat, însă nu au instituit alte obligaţii de natură a-i restrânge drepturile, inclusiv cel de liberă circulaţie.

„Nu văd nicio problemă, nu are niciun fel de interdicţie”, a spus avocatul lui Rudel Obreja.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri noaptea, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători. În urma hotărârii au fost puşi în libertate, printre alţii, Rudel Obreja, Dan Șova şi Constantin Niţă.

În aceste dosare, avocaţii au formulat contestaţii în anulare după decizia Curţii Constituţionale privind componenţa completurilor de 5 judecători, iar magistraţii Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării.

Potrivit deciziei, aceştia trebuie puşi în libertate dacă nu sunt arestaţi în altă cauză.

Fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja era condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, iar fostul ministru Constantin Niţă era condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

O decizie similară, instanţa supremă a pronunţat şi pentru fostul ministru Dan Şova, fostul şef ANAF, Şerban Pop şi pentru fosta şefă DIICOT, Alina Bica (în prezent, în detenţie în Costa Rica).Pagina a fost generata in 0.1932 secunde