Conducta BRUA - contribuție românească importantă la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conducta BRUA - contribuție românească importantă la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a UE

Economie 20 Ianuarie 2016 / 19:16 755 accesări

Conducta BRUA, care va lega rețelele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Austria, reprezintă o contribuție românească importantă la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a Uniunii Europene, prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Europei Centrale, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei remis, miercuri, presei. Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility-Energy), din cadrul Comisiei Europene, a validat, pe 19 ianuarie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport al gazelor naturale românesc în vederea dezvoltării conductei BRUA.

Transgaz a depus cererea de finanțare pentru proiectul de interconectare BRUA pe data de 12 octombrie 2015, în cadrul apelului lansat de Comisia Europeană la începutul lunii iunie, anul trecut. Din cele 15 proiecte validate, 9 sunt în sectorul gazelor naturale, cu o finanțare totală disponibilă de 207 milioane de euro. În perioada următoare, Colegiul Comisarilor ar urma să adopte o Decizie de Implementare prin care este stabilită lista de proiecte propuse pentru finanțare, ca mai apoi să se semneze granturi individuale cu fiecare promotor. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, statele membre UE au acceptat marți propunerea Comisiei Europene de a investi 217 milioane de euro într-o serie de 15 proiecte-cheie de infrastructură energetică trans-europene. Dintre acestea, 9 sunt în sectorul gazelor naturale (care vor beneficia de un ajutor financiar de 207 milioane de euro) și 6 în sectorul energiei electrice (care vor beneficia de un ajutor de 10 milioane de euro). De asemenea, 13 proiecte vizează finanțarea unor studii, precum studii de impact asupra mediului (finanțare de 29 milioane de euro) și două lucrări de construcție (188 milioane de euro).

"Cu această finanțare vom ajuta la asigurarea livrărilor și vom integra pe deplin piața energetică europeană prin conectarea rețelelor din întreaga Europă. Trebuie să continuăm cu modernizarea rețelelor noastre energetice pentru a aduce orice țară în continuare izolată în piața energetică europeană", a declarat comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Cańete.

Executivul comunitar precizează că interconectorul care va lega rețelele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Austria reprezintă un pas important pentru dezvoltarea pieței gazelor naturale din UE deoarece va permite ca gazele naturale din regiunea caspică și din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, să ajungă în Europa Centrală.

În total, pentru perioada 2014-2020, o sumă de 5,35 miliarde de euro a fost alocată pentru infrastructura energetică trans-europeană. Pentru a putea beneficia de finanțare, o propunere trebuie să aibă legătură cu un proiect inclus pe lista „proiectelor de interes comun”. În prezent, pe această listă există 195 de proiecte de infrastructură energetică, iar lista este revizuită o dată la doi ani.

Taguri articol


12