Conflict Rusia - Ucraina în Marea Neagră. LEGEA MARŢIALĂ, instituită în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Securitatea întregii regiuni, subminată

Conflict Rusia - Ucraina în Marea Neagră. LEGEA MARŢIALĂ, instituită în Ucraina

Externe 26 Noiembrie 2018 / 16:20 701 accesări

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a anunţat luni că institue legiea marţială după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters. MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni.

Avioane de luptă ruseşti au zburat peste un pod ce leagă Rusia de de Peninsula Crimeea Incident grav în Marea Neagră. În cursul zilei de luni, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a instituit Legea Marţială. Poroşenko a precizat că Parlamentul ar putea decide luni dacă aprobă legea marţială, care restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele, potrivit news.ro. "S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească", a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia. Potrivit ski.com, trei marinari au fost răniţi după ce Marina ucraineană a anunţat că două ambarcaţiuni de artilerie au fost atacate în Marea Neagră. "În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol, potrivit news.ro. Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

REACŢIA MINISTERULUI ROMÂN DE EXTERNE

MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni. "Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi din Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni", afirmă Ministerul român de Externe într-o postare pe Twitter. De asemenea, MAE precizează că România sprijină pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul său de a-şi folosi apele teritoriale.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1791 secunde