Conflictul de interese pentru aleşii locali, sancţionat cu 10% din indemnizaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conflictul de interese pentru aleşii locali, sancţionat cu 10% din indemnizaţie
Administrație 10 Iulie 2018 / 15:51 310 accesări 1 comentariu
Proiectul de lege votat marți de Senat în calitate de for decizional urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare

Proiectul de lege votat marți de Senat în calitate de for decizional urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare

Senatul a adoptat, marţi, ca for decizional, un proiect care modifică Legea privind Statutul aleşilor locali şi care prevede sancţionarea prin reducerea cu 10% a indemnizaţiei timp de şase luni, a celor care încalcă legislaţia, prin conflict de interese.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost adoptată, marţi, de senatori cu 71 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

"Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni", arată articolul 75 din proiectul de lege adoptat.

În acelaşi articol adoptat de senatori se arată: "Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul b). chemarea la ordine c). retragerea cuvântului d). eliminarea din sala de şedinţă e). excluderea temporară de la lucrările consiliului şi ale comisiei de specialitate f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% maxim 6 luni g). retragerea indemnizaţiei de pedinţă, pentru 1-2 şedinţe", prevedere articolul 57 din proiectul de lege.

De asemenea, un alt articol adoptat, marţi, de senatori prevede reglementează cazurile în care votul aleşilor locali ar putea fi dat în interes personal, pentru favorizarea unei rude, societăţi comerciale, persoane fizice sau juridice.

"Art. 75 se modifică şi va avea următorul conţinut: (1) Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) Soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) Orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) O societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri;
d) O altă autoritate din care fac parte;
e) Orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
f) O asociaţie sau fundaţie din care fac parte", prevede textul adoptat de Senat.

Camera Deputaţilor adoptat iniţiativa legislativă pe data de 13 iunie, iar Senatul a votat marţi în calitate de for decizional. Astfel, proiectul de lege urmează să fie trimis la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Loading...
loading...

1 comentariu

Nazi 00:36:26 / 11 Iulie 2018
Opinie

Le ia boii de la bicicleta, sa lucreze pro bono cat timp va ocupa functia !!!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.169 secunde