Consiliul Europei face apel să nu se incrimineze asistenţa socială pentru imigranţii ilegali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consiliul Europei face apel să nu se incrimineze asistenţa socială pentru imigranţii ilegali

10 Mai 2016 / 08:24 1995 accesări

Consiliul Europei face apel la statele membre să nu incrimineze asistența socială și umanitară pentru imigranții ilegali, iar serviciile lor sociale să nu comunice datele personale ale acestor imigranți, conform unor recomandări lansate public luni, transmite AFP.

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organ al Consiliului Europei, cere prin aceste noi recomandări statelor membre să interzică serviciilor sociale să comunice date personale privind imigranții ilegali autorităților responsabile cu problemele privind imigrația.

"Trebuie ca statele să creeze 'ziduri de protecție' pentru a distinge munca prestatorilor de servicii sociale de activitățile care urmăresc combaterea imigrației și menținerea ordinii", explică secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

"Situațiile în care, spre exemplu, medicii sunt constrânși să semnaleze imigranții suspectați a fi într-o situație de ilegalitate nu trebuie să conducă la a le nega imigranților dreptul la îngrijiri de sănătate", adaugă el.

Consiliul Europei atrage de asemenea atenția să nu se incrimineze asistența socială și umanitară pentru imigranții ilegali, pentru că ar risca să încurajeze intoleranța și rasismul.

"Este extrem de contraproductiv pentru respectarea drepturilor omului să se instaureze o 'infracțiune de solidaritate'", afirmă Christian Ahlund, președintele ECRI.

În formularea acestor recomandări, ECRI pornește de la constatarea că imigranții în situație de ilegalitate în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei se confruntă cu o presiune tot mai mare, care îi împiedică să se bucure de anumite drepturi de care ar trebui să beneficieze.

Reamintind totuși că CEDO nu garantează dreptul de a intra și a fi rezident într-un stat, ECRI subliniază că statele trebuie să respecte drepturile umane ale tuturor persoanelor care se află sub jurisdicția lor, indiferent care este statutul acestora.12
Pagina a fost generata in 0.1925 secunde