CONSTANȚA: ALERTĂ! Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Față de anul trecut, NUMĂRUL DECESELOR, DUBLU!

CONSTANȚA: ALERTĂ! Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare!

Sănătate 22 Februarie 2018 / 10:55 2809 accesări

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat ultima situație a afecțiunilor respiratorii semnalate în țara noastră, iar aceasta este îngrijorătoare pentru județul nostru. Aici, activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare; suntem pe locul 3 în țară în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă, cu 81 de cazuri (un deces), după București, cu 264 de cazuri și Iași, cu 102 de cazuri. Menționăm că, în întreg sezonul precedent s-au înregistrat 27 de decese de gripă la nivel național, iar acum, până pe 22 februarie, erau anunțate 48 de decese cauzate de virusul gripal! Medicii recomandă igienă strictă, dar și vaccinarea antigripală.

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute în săptămâna 12 - 18 februarie 2018, a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, informează specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Mai exact, a depășit nivelul minim așteptat (incidența de 988.12%000), dar s-a încadrat în intervalul așteptat. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții acute respiratorii și pneumonii) a fost de 134.922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (89.175) și cu 4.4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129.165). Problema este că activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în mun.București, jud.Constanța, Iași și Olt și medie în jud.Bihor și Argeș, cu răspândire regională în regiunea de sud și sud-est și cazuri sporadice în unele județe.

NUMĂR DUBLU DE DECESE!

La nivel național s-au înregistrat 1.358 de cazuri compatibile cu gripa, față de 97 de cazuri înregistrate în aceeași săptămână a sezonului precedent. De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 47 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 25 tip A, subtip (H1)pdm09 și 22 tip B, față de 25 în sezonul precedent, până la aceeași dată, dintre care 22 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 și 2 tip A, nesubtipat. După această informare, INSP anunța un nou deces, astfel că numărul a ajuns la 48 (o femeie de 71 de ani, din jud.Ialomița, confirmată cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal).

ÎN ÎNTREG SEZONUL PRECEDENT S-AU ÎNREGISTRAT 27 DE DECESE!

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a SARI, și până la data de 18 februarie, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 781 de cazuri de gripă: 187 de cazuri tip A, subtip H1; 24 de cazuri tip A, subtip H3; 55 de cazuri tip A, nesubtipat; 513 de cazuri tip B; 2 cazuri coinfectie AH1 + B.

În ceea ce privește numărul cazurilor de gripă, Constanța se situează pe locul 3 în țară, cu 81 de cazuri (un deces), după București, cu 264 de cazuri și Iași, cu 102 de cazuri.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripala, dar și respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă. Până la 18 februarie au fost vaccinate antigripal 951.895 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

RECOMANDĂRI ÎN CAZUL INFECȚIILOR RESPIRATORII

Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța recomandă o serie de măsuri. Astfel, măsurile generale și precauțiile standard care se impun în cazul infecțiilor respiratorii - pentru medicii de familie și a tuturor unităților sanitare cu paturi sunt: evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie și evitarea aglomerărilor de persoane în spații închise; spălarea mâinilor (metodă cea mai eficientă de reducere a transmiterii); aerisirea spațiilor în care se desfășoară activitățile; purtarea măștilor de unică folosință de către persoanele care prezintă febră însoțită de manifestări respiratorii. În cazul în care o persoană dezvoltă simptome severe sau simptome care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care are un risc crescut de complicații cauzate de gripă, să se prezinte la medic. O altă recomandare este continuarea vaccinării antigripale a populației și a personalului din unități sanitare; în plus, pentru unitățile sanitare cu paturi: limitarea accesului vizitatorilor în unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc și purtarea obligatorie a măștii; organizarea și instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar și auxiliar din unitate, cu evitarea contactului cu pacienții a lucrătorilor sanitari cu afecțiuni acute, clinic manifeste ale căilor respiratorii sau purtarea de măști. De asemenea, este indicată raportarea la DSPJ a eventualelor episoade (>3 cazuri) de îmbolnăviri prin afecțiuni acute de căi respiratorii, survenite simultan sau într-o perioada scurtă de timp, în secțiile de spitalizare.



12