Constanța, cu cele mai multe cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Actualizarea situației privind evoluția influenței aviare în țara noastră

Constanța, cu cele mai multe cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice

Sănătate 22 Februarie 2017 / 17:31 1424 accesări

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat ultima situație privind evoluția influenței aviare în țara noastră. De la ultima raportare, din 13 februarie, ANSVSA precizează, într-un comunicat, că a mai fost confirmat un focar de influență aviară la păsări domestice, în județul Giurgiu, numărul lor ajungând la 13. Astfel, în Tulcea sunt 4 focare active (Crișan în 26 ianuarie 2017, Periprava în 30 ianuarie, C.A. Rosetti în 30 ianuarie și Sulina în 10 februarie), 1 focar stins în 31 ianuarie (Pardina); Prahova - 1 focar activ (Balta Doamnei în 29 ianuarie) și 1 focar stins în 13 februarie (Loloiasca); Bacău - 1 focar activ (municipiul Bacău în 29 ianuarie); Braşov - 1 focar activ (Ucea de Jos în 24 ianuarie); Mureş - 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș în 22 ianuarie); Constanța - 2 focare active (Almălău în 11 februarie); Giurgiu - 1 focar activ (Remus în 15 februarie). Trebuie menționat că, de la data confirmării primului focar (30 decembrie 2016), două au fost stinse. Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.192.

CAZURI LA PĂSĂRI SĂLBATICE

Numărul cazurilor de influență aviară depistate la păsările sălbatice a înregistrat o creștere, de la 85 la 105. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Constanţa, respectiv 42 de cazuri. Au mai fost semnalate cazuri în: Ialomiţa - 2 cazuri, Galaţi - 13 cazuri, Tulcea - 1 caz, Neamţ - 26 cazuri, Giurgiu - 3 cazuri, Iaşi - 1 caz, Bacău- 9 cazuri, Teleorman - 2 cazuri, municipiul Bucureşti - 5 cazuri, Ilfov - 1. De asemenea, au mai fost notificate un număr de 14 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice și domestice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară - Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune, potrivit ANSVSA. Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, sunt sigure pentru consum. ”Facem precizarea că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare. Pentru a preveni răspândirea acestei boli, ANSVSA recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri. Acestea pot fi citite în ediția online, www.telegrafonline.ro.

MĂSURI:

Iată măsurile ce trebuie luate: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea, hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice; separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană; se interzice organizarea, pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecție, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciunile de boală identificate; să nu pună mâna neprotejată cu mănușă pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave; să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice; să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de ANSVSA și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.12
Pagina a fost generata in 0.2017 secunde