Constanța este exclusă din topul celor mai performante administrații locale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Urbanize Hub

Constanța este exclusă din topul celor mai performante administrații locale

Administrație 23 Ianuarie 2018 / 11:44 3707 accesări
Oradea are rezultate remarcabile și cea mai bună administraţie publică din România, potrivit  topului UrbanizeHub. Constanța nici măcar nu intră în acest top!

Oradea are rezultate remarcabile și cea mai bună administraţie publică din România, potrivit topului UrbanizeHub. Constanța nici măcar nu intră în acest top!

La sfârșitul anului 2016, mai mulţi experţi din întreaga lume, printre care şi românul Graţian Mihăilescu, lansau start-up global on-line Urbanize Hub (UHub), un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă. Pe Urbanize Hub, o platformă formată datorită nevoii de soluţii, idei şi proiecte sustenabile de dezvoltare urbană, lideri globali şi oameni cu viziune vorbesc despre evoluţia oraşelor şi despre ce ar trebui făcut pentru ca oraşele să fie cât mai prietenoase şi să ofere o calitate a vieţii cât mai bună pentru locuitorii lor.

Luni, 22 ianuarie, UrbanizeHub a lansat “Topul celor mai performante oraşe şi administraţii locale din România”. UrbanizeHub este un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă, înfiinţat de către mai mulţi experţi din întreaga lume. În România, Urbanize Hub este coordonat de către bănăţeanul Graţian Mihăilescu. La această analiză au lucrat mai mulţi experţi ai organizaţiei, care au evaluat performanţele edililor ţinând cont de mai mulţi indicatori: valoarea absolută a cheltuielilor de capital şi valoarea absolută a absorbţiei de fonduri europene, pe perioada 2007- 2016; cheltuielile de capital pe cap de locuitor şi absorbţia de fonduri europene pe cap de locuitor, pe perioada 2007-2016; modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani. “Primele două criterii sunt obiective, iar cel de-al treilea e subiectiv şi ţine de evaluarea experţilor UrbanizeHub care au fost în majoritatea oraşelor din România şi au observat modul în care s-au transformat unele oraşe. Sunt oraşe mari care nu au prins topul şi asta din cauza excedentului bugetar pe care îl au, ceea ce este de neacceptat pentru un oraş în expansiune.Excedentul anual la Trezorerie al administraţilor locale e pe undeva la 10 miliarde RON, adică cam 2.5 miliarde Euro ce nu sunt alocate pentru proiecte de investiţii la nivel local. Asta e o problemă mare, ce denotă atât lipsa de viziune la nivel local, cât şi lipsa de capacitate.

Topul celor mai performante oraşe şi administraţii locale, în viziunea Urbanize Hub

Din păcate, municipiul Constanța și administrația locală sunt departe de acest clasament, în care pe primul loc nu este capitala, ci un oraș din Crișana:

Locul 1: Oradea

Locul 2: Alba Iulia

Locul 3: Iaşi

Locul 4: Craiova

Locul 5: Sectorul 3 Bucureşti

Locul 6: Braşov

Locul 7: Sibiu

Locul 8: Cluj-Napoca, Timişoara

Locul 9: Miercurea Ciuc

Locul 10: Târgovişte

Topul localităților cu cea mai activă societate civilă

Despre Topul localităților cu cea mai activă societate civilă, lansat odată cu Topul celor mai performante oraşe şi administraţii locale și Topul localităților cu cel mai dinamic sector privat, experții Urbanize Hub explică:

"Orașele cele mai active sunt cele cu cei mai activi oameni. Orașele fără oameni implicați și dinamici sunt deseori nimic mai mult decât orașe-dormitor. Atunci când decidem în mod conștient să ne mutăm undeva, contează mult să știm că ne mutăm într-un loc cu o comunitate efervescentă. Măsurarea efervescenței societății civile este relativ dificilă și sunt mulți factori care ar putea fi considerați. Noi am hotărât să folosim o metrică simplă - numărul de protestatari, pe localități, de la manifestațiile împotriva OUG 13 din 2017. Acestea au fost cele mai de amploare proteste din România și oferă o radiografie clară a maturității societății civile în diferite localități din România."

1. București

2. Cluj-Napoca

3. Timișoara

4. Sibiu

5. Iași

6. Brașov

7. Craiova

8. Constanța

9. Baia Mare

10. Bistrița

Topul localităților cu cel mai dinamic sector privat

În ceea ce privește Topul localităților cu cel mai dinamic sector privat, autorii explică: "Nu contează cât beton și bitum torni într-un oraș! Dacă nu ai sector privat activ, nu ai nici dezvoltare. Bineînțeles, investitorii privați nu sunt atrași doar de o administrație eficientă - sunt o serie de alți factori care sunt la fel de importanți, sau chiar mai importanți. Ca atare, în clasificarea orașelor în ceea ce privește atractivitatea pentru sectorul privat, câțiva factori importanți sunt: 1) forța actuală a sectorului economic (măsurat prin venitul firmelor pe cap de locuitor); 2) numărul de investiții deja atrase; 3) dimensiunea orașului (orașele mai mari au o forță gravitațională mai mare); 4) numărul de studenți (orașele universitare cu mulți tineri bine pregătiți sunt mai atractive pentru investitori în domenii cu valoare adăugată mare)." Topul este redat mai jos.

1. București

2. Cluj-Napoca

3. Timișoara

4. Brașov

5. Constanța

6. Arad

7. Iași

8. Pitești

9. Sibiu

10. Târgu Mureș



12