Constanţa, ocolită de codul galben

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Furtună până vineri noapte

Constanţa, ocolită de codul galben

Eveniment 07 Iunie 2013 / 00:00 576 accesări

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de furtună pentru Moldova, zona Carpaţilor Orientali, nordul Dobrogei şi al Munteniei, începând de ieri, ora 18.00, şi până astăzi, la ora 22.00. \"În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25... 30 l/mp şi izolat 50 l/mp\", se arată în avertizarea ANM. În total, sunt afectate 15 judeţe, de pe listă lipsind judeţul Constanţa. Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi până la sfârşitul săptămânii, însă pe arii şi intervale de timp mai restrânse, a precizat ANM. Ieri, într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, directorul ANM, Ion Sandu, a afirmat că ploile vor continua până la jumătatea lunii iunie. \"Va continua să plouă până în jurul datei de 15-16 iunie, să sperăm că nu va fi instabilitate atât de mare ca să se producă efecte negative, (...) dar trebuie privit şi aspectul celălalt. Ploile de la sfârşitul lunii mai şi din această jumătate a lunii iunie sunt benefice pentru culturi, pentru că altfel intram în secetă şi era mai greu. Pe 11, 12 şi 13 iunie vor fi cantităţi ceva mai importante, după care intensitatea ploilor se reduce pe măsură ce ne apropiem de jumătatea lunii\", a explicat Ion Sandu. În contextul atenţionării de cod galben de inundaţii a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru râurile mici din nouă judeţe din estul ţării, în ceea ce priveşte debitul pe Dunăre, Sandu a afirmat că nu există niciun pericol până în momentul de faţă. \"Viitura va intra în ţară cu maximum de 10.500-11.000 m/s. Probabilitatea să se cupleze debite de râuri interioare cu acea viitură este destul de mică având în vedere că sunt prognozate cantităţi nu foarte mari. Până în momentul de faţă, din informaţiile pe care le avem, nu poate fi un pericol major pentru Dunăre, având în vedere că în aprilie am stat o lună şi ceva cu cod galben pe Dunăre, la debite de intrare în ţară mai mari decât se prognozează acum\", a afirmat Ion Sandu.

Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a declarat, ieri, că, la nivelul prefecturilor acestor 15 judeţe au fost constituite comandamente, din care fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Poliţiei, Jandarmeriei şi, acolo unde este cazul, ai Poliţiei de Frontieră. \"De astăzi, până vineri ora 22.00 se va asigura în permanenţă monitorizarea tuturor evenimentelor şi, după caz, se va asigura intervenţia rapidă acolo unde se va impune acest lucru\", a declarat, ieri, Radu Stroe. Totodată ministrul Radu Stroe a precizat că vor trebui supravegheate permanent cursurile de apă, râurile, podurile şi podeţele, astfel încât să fie evitate eventualele accidente pe perioada aflată sub atenţionarea de cod galben.

TURIŞTI, ATENŢIE! De asemenea, Radu Stroe a mai spus că atenţionarea trebuie să se îndrepte mai ales către persoanele care au ales în această perioadă să-şi petreacă timpul în aer liber. \"Le recomandăm să evite camparea pe firul văilor, cursurilor de apă, pentru a nu afectaţi de posibilele viituri, să manifeste prudenţă în parcurgerea traseelor turistice, să se adăpostească în spaţii amenajate sau în zone cu arbori de joasă înălţime, să evite plimbările pe lacuri\", a mai spus ministrul, precizând că este vorba de nişte recomandări pentru situaţii punctuale ce ar putea apărea începând de joi şi până vineri seară.

ATENŢIONARE DE CĂLĂTORIE ÎN UNGARIA MAE precizează, într-un comunicat transmis ieri, că, potrivit datelor transmise de autorităţile ungare, nivelul maxim al debitului Dunării este aşteptat în zilele de 8-9 iunie, iar până la trecerea viiturii se pot introduce restricţii de circulaţie pe anumite poduri şi artere rutiere. Autorităţile ungare au instituit o alertă de pericol de inundaţii la Dunăre, valabilă pentru cursul superior al fluviului din Ungaria, mai exact judeţele Gyor-Moson-Sopron, Komarom-Esztergom, Pest, precum şi pentru Budapesta. Conform datelor transmise de autorităţi, nivelul maxim al debitului fluviului este aşteptat în zilele de 8-9 iunie 2013, fiind posibil să depăşească maximul istoric atins în anul 2002. Din acest motiv, până la trecerea viiturii, se pot introduce restricţii de circulaţie pe anumite poduri şi artere rutiere, după cum urmează: pe sectorul de Dunăre de la frontiera maghiaro-slovacă, la km 1806 (podul Vamosszabadi); pe anumite sectoare ale drumurilor naţionale 1 si 11, precizează MAE. În situaţia închiderii podului Vamosszabadi, autorităţile recomandă persoanelor care doresc să se deplaseze spre Slovacia să utilizeze în acest scop drumurile spre Rajka şi Komarom. Informaţii actualizate privind pericolul inundaţiilor pot fi obţinute accesând următoarele pagini web: http://eduvizig.hu/hirek, http://www.hydroinfo.hu, precum şi site-ul poliţiei maghiare: www.police.hu. În Budapesta, autorităţile au dispus închiderea insulei Margareta, unul din principalele puncte de atracţie turistică din capitala Ungariei, evacuarea clienţilor celor două hoteluri de pe această insulă, precum şi închiderea traficului pe cele două cheiuri (rakpart) de pe malurile fluviului. Totodată, a fost anunţată închiderea staţiei de metrou Batthyány tér din capitala Ungariei, din cauza pericolului ca aceasta să fie inundată. Traficul fluvial pe Dunăre a fost oprit. Potrivit comunicatului MAE, în acest moment nu există autostrăzi sau puncte de trecere ale frontierei blocate, însă este posibil să existe unele întârzieri ale traficului feroviar din cauza restricţiilor de viteză impuse.



12