Constănţean căzut la datorie în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Afganistanul a făcut a patra victimă printre militarii români.

Constănţean căzut la datorie în Afganistan

Eveniment 21 Iunie 2006 / 00:00 2979 accesări

Războiul purtat de coaliţia internaţională împotriva teroriştilor din Afganistan a făcut, ieri dimineaţă, noi victime în rîndul soldaţilor români. În jurul orei 3.00, ora României, o coloană formată din patru autovehicule militare se întorcea către bază după efectuarea unei misiuni de patrulare. La 20 de km de Kandahar, transportorul amfibiu blindat, aflat în fruntea coloanei, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Deflagraţia l-a ucis pe loc pe caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, iar alţi trei militari români aflaţi în transportor au fost răniţi. După incident, comandatul patrulei, însoţit de alţi doi militari, s-a apropiat de blindatul distrus de explozie pentru a-şi ajuta colegii. Unul dintre ei, sg Laurenţiu Şerban, de 27 ani, a călcat pe o mină improvizată, a cărei explozie l-a rănit la picior. Cei patru răniţi, slt. Dinu Răzvan Manoilă, 25 de ani, plt Iosif Adrian Luca-Micu, 37 de ani, sg Costinel Valerică Slăniceanu, 28 de ani şi sg Laurentiu Şerban, 27 de ani, au fost transportaţi de urgenţă la spitalul bazei din Kandahar. Medicii au reuşit să-i stabilizeze pe trei dintre militari, în timp ce al patrulea, sergentul Slăniceanu, este în stare gravă. Dacă starea lor se va agrava, aceştia vor fi transportaţi la un spital din Germania.

Soţia a vorbit cu el înainte de misiune

Vestea tragediei petrecute la Kandahar a căzut ca un trăsnet asupra familiei militarului constănţean ucis la datorie. Soţia lui Ionel Gheorghiţă Drăguşanu si fiica de numai 12 ani numărau zilele rămase pînă la sosirea acestuia acasă, militarul urmînd să revină în ţară la sfîrşitul acestei luni. Distrusă de durere şi cu ochii scăldaţi în lacrimi, Mariana Drăguşanu îşi aminteşte de ultima discuţie avută cu soţul ei: "Am vorbit cu el pe Internet cu jumătate de oră înainte de a pleca în misiune. Îmi spunea că îi este foarte dor de casă şi că este foarte obosit. Se plîngea că îl doare spatele şi că îl trimit foarte des în misiuni. Îi plăcea ceea ce făcea. Şi-a dorit foarte mult să plece". Suferinţa se putea citi şi pe chipul fratelui soldatului ucis. "Am vorbit aproape zilnic cu el. Era obosit şi surmenat, dar niciodată nu s-a gîndit că i s-ar putea întîmpla aşa ceva", a spus Mihai Drăguşanu. Locatarii blocului în care locuieşte familia Drăguşanu susţin că bărbatul era un familist desăvîrşit şi un bun vecin pe care te puteai baza la nevoie. În urmă cu ceva timp, caporalul trimisese bani acasă pentru ca familia să poate renova apartamentul pînă la întoarcerea lui.

Trupul neînsufleţit al militarului va fi adus din Afganistan cu un avion care va ateriza, mîine, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

"Rechinul Alb", avansat postmortem

Caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, mort în urma atacului terorist de ieri dimineaţă, era militar angajat pe bază de contract ca genist al unităţii din Topraisar din 1992. În urma unor cursuri de specializare, în 1996 el a devenit sanitarul Batalionului 341 Infanterie supranumit "Rechinii Albi". Printr-un ordin al ministrului Apărării Naţionale, ieri, caporalul constănţean a fost înaintat post mortem la gradul de sublocotenent. Mai multe oficialităţi din ţară au ţinut să transmită un mesaj familiei îndoliate, dar şi soldaţilor răniţi, printre aceştia numărîndu-se şi ambasarorul SUA la Bucureşti, Nicolas Taubman: "Am aflat cu profundă tristeţe despre decesul caporalului Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, în Afganistan. Aceasta ne aminteşte faptul că, în ciuda progreselor enorme din Afganistan, lupta împotriva celor care vor ca ţara lor să revină la regimul tiranic al talibanilor nu s-a încheiat. Cu ajutorul României şi al celorlalţi aliaţi curajoşi ai noştri, ne vom asigura de faptul că Afganistanul nu va mai fi niciodată un refugiu pentru terorismul internaţional".

Al patrulea erou ucis pe pămînt străin

Şirul militarilor români căzuţi la datorie în misiuni internaţionale începe în noiembrie 2003, cînd Iosif Silviu Fogoraşi a fost omorît de un terorist taliban îmbrăcat în uniformă militară în apropierea unui baraj rutier din regiunea Kandahar. Colegul său, sergentul-major Mihail Anton Samuilă, rănit grav în acelaşi incident, a murit pe patul spitalului din localitatea afgană Bagram. Cei doi participau alături de alţi 430 de militari români la operaţiunea Enduring Freedom, lansată de Statele Unite în 2001. În 2005, alţi doi sergenţi au fost grav răniţi şi un al treilea a fost ucis în Afganistan. Narcis Şonei, Adrian Dogaru şi Gabriel Hanganu se aflau într-un vehicul blindat de cercetare cînd acesta a trecut peste un dispozitiv exploziv. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu care a atras după el explozia muniţiei din interiorul blindatului. Narcis Şonei, din Galaţi, a murit pe loc, iar ceilalţi doi sergenţi au fost transportaţi cu elicopterele la un spital american. În scurt timp, Dogaru şi Hangu s-au însănătoşit şi s-au întors în rîndul camarazilor de arme. Moartea soldatului român Ionel Gheorghiţă Drăguşanu a determinat anularea manifestărilor prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea Muzicilor Militare. Decizia a fost luată de ministrul Apărării Naţionale în semn de respect faţă de memoria caporalului ucis ieri dimineaţă.



12