Constănțeni la „Oscarul” Operelor Naționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luni, de la ora 21.00, în direct pe TVR

Constănțeni la „Oscarul” Operelor Naționale

Cultură 22 Noiembrie 2015 / 17:55 1941 accesări

Iubitorii muzicii și ai baletului de la Marea Neagră îi pot susține pe artiștii tomitani nominalizați la Gala Premiilor Operelor Naționale de la Iași, urmărind în direct evenimentul transmis luni, de la ora 21.00, pe TVR1 și TVR+. Cei care nu pot fi în fața micilor ecrane pot asculta transmisiunea în direct pe Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Cea de-a III-a ediție a Galei, organizată de Opera Națională Iași, va avea loc în sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, va dura aproximativ trei ore și jumătate și va fi prezentată de Irinia Păcuraru și Cătălin Sava. Eveniment unic în România, Gala îi are, anul acesta, ca invitați de onoare pe celebrul bariton Leo Nucci și pe soprana Elena Moșuc. Acesteia i se va înmâna Marele Premiu al Galei care recompensează performanțele Operelor din țară din stagiunea 2014-2015.

Se vor acorda 44 de premii pentru spectacole, regizori, scenografi, soliști de operă și de balet din stagiunea 2014-2015.

DISTINCȚII PENTRU EXCELENȚĂ ȘI ÎNTREAGA CARIERĂ Printre numele care se vor rosti în capitala culturală a Moldovei se vor auzi și cele ale artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Astfel, maestrul Gheorghe Stanciu, cu o impresionantă carieră națională și internațională, se află pe lista celor premiați pentru întreaga activitate, fiind nominalizat și la categoria Cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015. Pe scena ieșeană se va auzi, luni, un alt nume de referință al spațiului cultural de la Marea Neagră, cel al Monicăi Cherecheș, care în prezent conduce destinele Companiei de Balet a Teatrului „Oleg Danovski”, după o bogată carieră prim-solistică națională și internațională. Monica Cherecheș este propusă pentru Premiul de Excelență.

NOMINALIZĂRI Baletul constănțean de la Marea Neagră este foarte bine reprezentat. Astfel, la categoria Cel mai bun spectacol este propus baletul „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev, iar Horațiu Cherecheș este nominalizat la categoria Cel mai bun coregraf. Natalia Kornilova intră în cursa pentru Cel mai bun scenograf, pentru frumoasele costume și decoruri din acest balet. Prim-solista Eliza Maxim, interpreta Julietei, a fost nominalizată pentru cea mai bună solistă de balet, iar Sergiu Dan - la categoria Cel mai bun solist de balet, pentru rolul lui Romeo.

Spectacolul „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, prezentat chiar la finalul stagiunii 2014-2015, intră în cursa pentru Cel mai bun spectacol de operă/musical/operetă, iar Mario Nikolov este propus pentru titlul de Cel mai bun regizor. La categoria cea mai bună soprană a stagiunii 2014-2015 este nominalizată regretata soprană Roxana Bageac, care s-a stins din viață pe 14 septembrie 2015, la numai 35 de ani, iar Răzvan Săraru este propus pentru Cel mai bun tenor al stagiunii. Soprana Smaranda Drăghici este propusă la categoria Cel mai bun debut feminin.

TREI PREMII ÎN 2013 De la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naţionale, care a avut loc în iunie 2013, la Iași, Teatrul „Oleg Danovski” s-a întors acasă cu trei premii: Premiul de Excelență - Horațiu Cherecheș, Premiul pentru întreaga activitate - dirijorul Radu Ciorei și Premiul pentru cel mai bun solist de balet - Adrian Mihaiu. În 2014, teatrul constănțean nu a mai participat la eveniment, însă un alt artist născut la malul Mării Negre a fost distins cu un premiu special: Vasile Moldoveanu.

Citește și:

Gala Premiilor Operelor Naționale nu mai are loc duminică

Artiști constănțeni la Gala Premiilor Operelor Naționale

Exclusivitate „Telegraf”: Premii pentru constănțeni la „Oscar”-ul Operelor12
Pagina a fost generata in 0.1989 secunde