Constantin Brâncuși s-a... vândut pentru 50.500 de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constantin Brâncuși s-a... vândut pentru 50.500 de euro

Cultură 28 Septembrie 2016 / 15:15 561 accesări

Obiecte care i-au aparținut celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși, au fost scoase la licitație marți seară, fiind adjudecate pentru o sumă de 50.500 de euro. Printre aceste obiecte se află valiza franțuzească de voiaj pe care Constantin Brâncuși a folosit-o în celebrele călătorii spre Statele Unite, o cădelniță (6.000 euro) creată de marele sculptor, folosită în atelierul din Impasse Ronsin, dar și un bilet manuscris (3.000 euro), cu un aforism al lui Constantin Brâncuși (semnat Dodoica): „Creierul este fiul risipitor al pântecului”.

De un real succes s-a bucurat și o fotografie inedită (3.000 euro), realizată de dr. Micu Marcu, pe 2 iulie 1938, și care-l înfățișează pe Constantin Brâncuși lucrând la joagăr pentru ridicarea „Porții Sărutului”.

La licitație au fost scoase și obiecte de îmbrăcăminte ale sculptorului, precum o vestă de lucru (1.800 euro), un pardesiu Burberrys (4.250 euro), un costum de zi și unul de seară (4.950 euro fiecare), ambele purtate în perioada pariziană.

TREI SETURI DE ANDRELE, ADJUDECATE

„Surprinzător, un set de două andrele, realizat de Constantin Brâncuşi cu dopuri de vermut Ballor Torino, pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu, care a avut un preţ de pornire de 1.270 de euro, a ajuns să fie vândut pentru suma de 6.500 de euro. Alt obiect creat de Constantin Brâncuși, tot un set de două andrele, realizat cu dopuri de șampanie, de asemenea, pentru pictorița Natalia Dumitrescu, a fost adjudecat pentru 1.800 de euro”, spun reprezentanții casei de licitații Artmark. Un alt set de două andrele, realizat cu dopuri de vin, având aceeași destinație, a fost cumpărat cu 2.250 de euro.

„Singurul lot rămas neadjudecat al licitaţiei a fost valiza de călătorie, cu husă de protecție și etichetă olografă indicând adresele din București și Paris, acompaniată de scrisoarea de proveniență a nepoatei sculptorului, Ioana Brâncuși, care a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro. Organizatorii licitaţiei urmează să primească o ofertă post-licitaţie pentru acest obiect ce-i aparţine lui Constantin Brâncuşi”, au mai spus reprezentanții Artmark.

Colecționarul Emilian Radu și Artmark vor dona o parte din câștigul licitației pentru „Cuminţenia Pământului”.12