Constantinescu, liber după 24 de ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii DNA au greşit din nou

Constantinescu, liber după 24 de ore

Eveniment 21 Martie 2014 / 00:00 3533 accesări

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost eliberat ieri, de judecători, după ce DNA emisese pe numele lui un mandat de reţinere de 24 de ore. Este pentru a doua oară în ultimele trei luni când Constantinescu este târât de procurorii anticorupţie prin faţa camerelor de luat vederi, cu mascaţi, rezultatul final fiind acelaşi. În prima sa declaraţie după ieşirea din Tribunalul Bucureşti, Constantinescu a indicat faptul că dosarul său se bazează pe interpretări abuzive ale unor corespondenţe şi, mai ales, pe atacurile omului de afaceri Marian Turbatu, pe care l-a catalogat ca fiind un escroc. La o simplă verificare pe internet, afirmaţiile lui Constantinescu sunt susţinute de numeroase atacuri la adresa lui Turbatu, venite din partea foştilor săi asociaţi, dar şi de măsurile punitive adoptate de instituţiile fiscale ale statului împotriva omului de afaceri.

Dosarul DNA, bazat pe interpretări abuzive

ELIBERARE În numai trei luni, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a fost de două ori ţinta circului mediatic pus la cale de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În fiecare dintre cele două cazuri, preşedintele CJC a fost luat de procurori, audiat şi apoi eliberat. Dacă, pe 15 ianuarie, Constantinescu a fost luat cu japca de poliţiştii judiciari din faţa instituţiei pe care o conduce, pentru ca după aproximativ două ore să fie eliberat, miercuri, preşedintele CJC a fost luat din propia locuinţă de mascaţi înarmaţi, dus la DNA Bucureşti, audiat, reţinut pentru 24 de ore şi apoi eliberat de către judecătorii Tribunalului Bucureşti. “Toată procedura era pregătită, judecătorul m-a ascultat şi m-a audiat timp de aproape trei ore şi jumătate. Astăzi s-a făcut dreptate pentru mine. Singura şansă a României este justiţia, indiferent ce imixtiuni politice sunt. Am adus toate contraargumentele şi dovezile vizavi de aberaţiile procurorilor DNA şi de tot ceea ce se scrisese în rechizitoriu. Spre lauda justiţiei române, judecătorul a avut puterea să nu accepte prelungirea termenului pentru reţinerea şi arestarea mea preventivă”, a declarat Nicuşor Constantinescu imediat după eliberare. Preşedintele CJC a subliniat că, din păcate, tot spectacolul mediatic pus la cale de procurorii DNA este plătit cu bani publici. “Această înjosire şi jignire a mea este gravă pentru că este adresată şi celor care m-au ales în trei mandate. Nu se poate să mă iei ca pe un animal, să mă duci cu sirene şi cu tot circul întâmplat pentru ca apoi să fiu eliberat după 24 de ore, în baza argumentelor pe care am apucat să le prezentăm. Vă reamintesc că am aflat despre acest nou Dosar 124 abia ieri dimineaţă (n.r. - miercuri), când m-am trezit cu mascaţii în casă şi că abia seara, la ora 17.00, am aflat care sunt aşa-zisele abuzuri în serviciu”, a subliniat preşedintele CJC.

INTERPRETĂRI ABUZIVE În ce priveşte partea din dosar în care se vorbeşte despre refuzul preşedintelui CJC de a permite Curţii de Conturi să-şi exercite atribuţiile, Constantinescu a spus că aceasta este o sumă de aberaţii ale procurorilor. “Sunt interpretări abuzive ale unor corespondenţe purtate între Regia de Drumuri, Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi. Dacă luaţi decizia preşedintelui Curţii de Conturi din 2012, Vasile Văcăroiu, veţi vedea că a reprogramat controalele la RAJDP Constanţa, dar şi faptul că, în Constanţa, în permanenţă s-a controlat activitatea ordonatorului de credite şi nu s-au găsit niciun fel de ilegalităţi nici în 2010, nici în 2011, nici în 2012, nici în 2013. Nu au existat probleme nici în ceea ce priveşte banii transferaţi de la CJC către RAJDP Constanţa. Veţi vedea că nu a existat niciun fel de refuz privind controlul, a existat doar o lipsă de comunicare şi coordonare şi de respectare a Legii Curţii de Conturi. Din acest motiv am şi fost eliberat, pentru că, altfel, după DNA Bucureşti, trebuia să mă duc 145 de ani la puşcărie având în vedere acuzaţiile”, a afirmat Constantinescu.

În ce-l priveşte pe directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, reţinut şi el pentru 24 de ore alături de Constantinescu, judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile. “Decizia instanţei în cazul directorului RAJDP nu este definitivă, ea putând fi atacată. Acest lucru va fi, probabil, lămurit în câteva zile”, a spus Constantinescu. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie nu s-au rezumat doar la circul pe bani publici oferit la Constanţa. Din cadrul CJC au primit invitaţie la DNA Bucureşti şi secretarul instituţiei, Mariana Belu, şi arhitectul judeţului, Titi Cenuşă. “Eu am fost audiată în calitate de martor în acest dosar. M-au întrebat despre atribuţiile mele şi despre cursul documentelor”, a spus Mariana Belu.



12