Consultare cu ușa închisă a reprezentanților SELECTAȚI ai societății civile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme mari cu transparența...

Consultare cu ușa închisă a reprezentanților SELECTAȚI ai societății civile

Politică 06 Noiembrie 2015 / 19:43 1374 accesări

Cei 20 de reprezentanți ai societății civile au fost selectați pe sprânceană de... Președinție

Cei 20 de reprezentanți ai societății civile au fost selectați pe sprânceană de... Președinție

Klaus Iohannis a declarat că va merge în Stradă, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii un eveniment media

Klaus Iohannis a declarat că va merge în Stradă, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii un eveniment media

Toată lumea aștepta cu sufletul la gură întâlnirea inedită de vineri, de la Cotroceni, dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții societății civile, pentru a stabili linia pe care o va lua țara din punct de vedere politic. În condițiile în care românii din Stradă au scandat împotriva întregii clase politice, ne așteptam ca discuțiile dintre cele două părți să fie oarecum stânjenitoare. Asta și pentru că este pentru prima dată când oameni din afara cercului politic sunt direct implicați în negocierile pentru formarea unui nou Guvern. De asemenea, ne așteptam ca la această întâlnire să vedem o diversitate de cetățeni, reprezentanți ai Străzii, cei care, de trei zile, cer resetarea întregii clase politice. Din păcate pentru cei care protestează, printre cei care au venit la consultările cu președintele s-au regăsit și reprezentanți ai societății civile care au fost implicați politic în trecut. În acest caz vorbim de Liviu Mihaiu, de la Asociația „Salvaţi Dunărea şi Delta“, cel care în septembrie 2008 fusese numit, pe linie politică, guvernator al Deltei Dunării de către Guvernul PNL, condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

SELECȚIE PE OCHI FRUMOȘI Cum s-a ajuns la situația ca Liviu Mihaiu să facă parte din delegația care a mers la Cotroceni numai Președinția poate să ne spună. Asta în condițiile în care lista cu cei 20 de membri ai societăţii civile a fost stabilită de consilierii prezidențiali, după ce Iohannis și-a trimis oamenii în Stradă pentru a alege „delegații”. Cu alte cuvinte, putem spune că Iohannis și ai săi au confiscat evenimentul, politizându-l. De altfel, unul dintre participanții la discuții, Sorin Ioniţă, reprezentând Asociația Expert Forum, i-a atras atenția șefului statului ca, pe viitor, să lase Strada să dicteze cine merge sau nu la Cotroceni, iar consilierii prezidențiali să nu mai facă selecția societății civile. De altfel, critici au fost făcute și de reprezentați ai societății civile care comentează fenomenul politic. Analistul politic Cristian Pârvulescu afirmă că modul în care s-a negociat reprezentarea societății civile a fost eronat și a dus la radicalizarea organizațiilor neguvernamentale și la asumarea unor poziții care periclitează poziția de mediator a președintelui. „Selecția propusă de către Administrația Prezidențială este cel puțin lacunară”, a afirmat Pârvulescu, președinte de onoare al Pro Democrația. Un mesaj și mai dur a venit din partea jurnalistului Cristian Tudor Popescu. El a afirmat că inițiativa președintelui este ”ori prostie, ori diversiune”. „Să-l numesc ultimatumul prostiei? Altă justificare nu e, decât cea de încercare de divizare a manifestanților, o diversiune”, a spus Popescu.

Manifestanții, îndemnați la vigilență

Reprezentanții societății civile au ieșit mulțumiți de la consultările cu Iohannis, spunând că i-au transmis șefului statului principalele lor doleanțe. Dincolo de solicitările celor care au ieșit în stradă, care, de altfel, sunt îndreptățite, în urma discuțiilor de la Cotroceni s-a născut o altă idee: aceea că cetățenii simpli, care protestează în stradă, trebuie să se implice în politică. Ideea primenirii clasei politice nu e rea, însă aceasta trebuie făcută lucid, pe bază de meritocrație. Să nu se repete istoria anilor '50, când vechii politicieni au fost îndepărtați cu forța de "revoluționarii" din acea vreme. Sau poate la fel ca la începtul anilor '90, când cine era pletos ori îmbrăcat mai bine era linșat de minerii lui Miron Cozma. Mirosul hălcii politice a fost aruncat chiar de președintele Klaus Iohannis și prins din zbor de Liviu Mihaiu, așa-zisul reprezentant al societății civile. Mihaiu a dezvăluit că Iohannis i-a sfătuit pe cei din Stradă să intre în partide, dar nu cele deja existente. „Părerea mea personală: cred că e momentul cel mai bun”, a adăugat Liviu Mihaiu. Un alt curent politic a fost pornit pe Facebook, unde se fac propuneri de premieri, care mai de care mai trăsnite. Unul dintre numele avansate este cel al jurnalistului Moise Guran. Propunerea a fost luată în glumă de realizatorul TV. ”La câte poante pe tema asta am auzit vineri, nu mai reacționez la acest tip”, a spus Moise Guran. Un alt nume vehiculat este cel al liderului trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, care a fost rănit în incendiul din clubul „Colectiv“. Prezent vineri la consultările de la Cotroceni deși inițial nu acceptase invitația, Despot a mulțumit pentru încrederea acordată și a spus că participarea sa la discuții nu este decât o altă improvizaţie. „Nu am nici pregătirea şi nici priceperea necesare pentru aşa ceva. Cu toţii suntem nemulţumiţi de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă atât clasa politică, cât şi marea majoritate a funcţionarilor publici. Haideţi să nu facem greşeala de a înlocui o serie de incompetenţi cu o altă serie de incompetenţi”, le-a transmis Adrian Despot protestatarilor pe Facebook.

Iohannis merge în Stradă

În afara discuțiilor cu reprezentanții societății civile, Iohannis s-a mai întâlnit, vineri, și cu reprezentanții UNPR și ALDE. La final, șeful statului a remarcat o premieră în politica românească, aceea că, la discuțiile pentru formarea unui nou Guvern, niciun partid nu a înaintat o propunere de premier. El a adăugat că o singură rundă de consultări nu este suficientă și că va convoca noi discuții cu partidele, fiind posibil ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să existe o concluzie. „Cred că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un Guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu vrea un Guvern politic. Este o noutate”, a declarat Iohannis. În final, președintele a spus că va merge în Stradă, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii un eveniment media.

Citește și:

Clasa politică dă examenul vieții în fața Străzii



12