Consultările de la Cotroceni, șuetă de socializare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Iohannis vrea un nou „Guvernul meu“

Consultările de la Cotroceni, șuetă de socializare

Politică 14 Decembrie 2016 / 19:03 1041 accesări

Liderii PNL i-au spus lui Klaus Iohannis că nu sunt în măsură de a înainta vreo propunere de premier

Liderii PNL i-au spus lui Klaus Iohannis că nu sunt în măsură de a înainta vreo propunere de premier

Fostul președinte Traian Băsescu i-a transmis actualului șef al statului că vrea să fie lider al opoziției

Fostul președinte Traian Băsescu i-a transmis actualului șef al statului că vrea să fie lider al opoziției

Mai mulți lideri ai formațiunilor politice care au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie, cu excepția PSD și ALDE, s-au prezentat, miercuri, la Cotroceni, pentru o serie de discuții preliminare în vederea formării viitorului Guvern. Klaus Iohannis le-a numit consultări. PSD, ALDE și mulți oameni simpli au spus că au fost șuete și că nu și-au avut rostul, în condițiile în care Parlamentul nu s-a constituit, iar PMP și USR nu sunt încă partide parlamentare. Chiar și așa, aproape toți cei care au fost la Cotroceni au spus că nu sunt în măsură să propună un premier, dar nu și-au pierdut speranța de a-l vedea pe Cioloș în continuare la Palatul Victoria. În tot acest melanj s-a trezit și Traian Băsescu, care, de la înălțimea sa parlamentară de 5,6%, s-a autopropus premier.

Președintele Klaus Iohannis a stat, miercuri, la taclale cu liderii formațiunilor care au reușit să treacă pragul electoral la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Șeful statului a numit aceste discuții consultări în vederea desemnării viitorului premier al Românei. Rând pe rând, la ușa șefului statului s-au prezentat reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP și, la final, cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Cei mai mulți oameni politici, și nu numai, au numit aceste consultări de la Cotroceni șuete, în condițiile în care noul Parlament nu s-a constituit încă. De altfel, semnale că discuțiile dintre Iohannis și formațiunile politice care au trecut pragul electoral sunt în afara cadrului legal au trase încă de luni, când numeroase persoane au afirmat că Iohannis și subalternii săi au dat dovadă de un amatorism greu de imaginat. „Iohannis a încălcat Constituția pentru că a chemat la consultări pentru formarea Guvernului înainte ca Parlamentul să se constituie. În plus, a invitat formațiuni care nu sunt încă parlamentare: USR și PMP“, a declarat avocatul Lucian Bolcaș, membru al Comisiei de Elaborare a Constituției în 2003. Amatorismul lui Iohannis a fost sesizat și pe rețelele de socializare, internauții spunând că grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu a fost constituit. În aceste condiții, pentru că discuțiile de la Cotroceni erau în afara legii, cei de la PSD și ALDE au refuzat să se prezinte miercuri la Cotroceni. Faptul că discuțiile/consultările de la Cotroceni au fost inutile și nelegale a fost punctat foarte bine de grupul minorităților naționale, care a acceptat să vină la șueta cu Iohannis. „Nu știu de ce au fost convocate aceste consultări, în condițiile în care viitorul grup al minorităților nici măcar nu s-a constituit. Eu nu am mandat să negociez ceva. Nu își aveau rostul aceste discuții“, a spus deputatul Varujan Vosganian, liderul grupului minorităților naționale.

AU VENIT CA SĂ AIBĂ DE UNDE PLECA

Nimeni nu a înțeles graba cu care Klaus Iohannis a organizat aceste consultări, mai ales că la discuțiile de miercuri, cu o singură excepție, PMP, nicio formațiune nu s-a avântat să vină cu vreo propunere de premier. Conștienți că au șanse infime de a forma Guvernul, cei de la PNL și USR au spus că nu vor vota un guvern PSD și că varianta „Cioloș premier“ este una prea puțin posibilă, din cauza rezultatului alegerilor, însă nu este încă exclusă. Referitor la acest lucru, liberala Lucia Varga a declarat că este o mare greșeală că se insistă cu Dacian Cioloș premier, ea afirmând că cei din PNL ar trebui să se trezească la realitate și să-și dea seama că au pierdut alegerile, altfel existând riscul ca PNL să ajungă la soarta PNȚCD. Singurii care au demonstrat că nu au înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în aceste zile au fost cei de la PMP. Mai exact, Traian Băsescu. Rupt de realitatea politică, în ciuda faptului că partidul său abia a trecut pragul electoral, Băsescu a dat senzația, în declarația dată presei după discuțiile cu Iohannis, că vrea să fie un lider al opoziției. Amintindu-și de vremurile în care era stăpân al Cotroceniului, Băsescu a dezvăluit că i-a vorbit lui Iohannis de politicile de guvernare și că el ar fi bun de premier al României. Una peste alta, aproape toți cei care au stat de vorbă cu Iohannis au declarat că doresc să fie o soluție anti-PSD.12
Pagina a fost generata in 0.2798 secunde