Contemplând arta de pe... „Poduri europene”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție internațională a femeilor creatoare

Contemplând arta de pe... „Poduri europene”

Monden 13 Iunie 2015 / 00:00 448 accesări

Până pe 5 iulie, constănțenii, dar și cei stabiliți vremelnic pe meleagurile tomitane sunt așteptați la Muzeul de Artă, pentru „a păși” simbolic pe... „Poduri europene”. Cu acest prilej, ei vor admira, în cele patru săli de la parterul instituției de cultură, lucrările de pictură și sculptură care alcătuiesc Expoziția Internațională a Femeilor Creatoare „Poduri europene”. Cu o tradiție de 13 ani, această manifestare culturală este rod al taberei de creație cu același nume care se desfășoară an de an, începând din 2002, la Eforie Sud. La Constanța, această expoziție poposește de cinci ani, fie la începutul sezonului estival, fie la finalul său.

Expun pe simeze artiste din Arad, Târgu Jiu, Bacău, București, Iași Cluj, Timișoara, Bulgaria și Germania, dar și două constănțence: Eugenia Leca-Botezatu și Lelia Rus-Pîrvan, precum și o tulceancă, Maria Pelmuș.                       

PE CALEA SOLARĂ A PICTURII ROMÂNEȘTI Despre artistele participante la această tabără-atelier, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a precizat că sunt „creatoare care au lucrat în ritm alert, cu inspirație și consecvență, cucerite de zona aleasă, căreia marea generație interbelică i-a acordat statutul privilegiat de cale solară a picturii românești, de emulația și convivialitatea prilejuite de traiul și munca în comun”. De asemenea, în cadrul vernisajului, care a avut loc joi seară, amfitrioana manifestării a făcut trimitere la spațiul dobrogean care a fost sursă de inspirație și pentru Theodor Aman, dar și pentru Nicolae Grigorescu, autorul primului nud pe plajă din istoria artei românești.

Unul dintre punctele de atracție ale expoziției îl constituie „podul” creat de Karin Bohrmann Roth, pe care trec siluete din bronz. Lucrarea, intitulată „Început”, se află expusă în ultima din cele patru săli ale muzeului constănțean.

Expoziția internațională de artă feminină contemporană „Poduri europene” este organizată de Asociația Femeilor Creatoare în Arta Plastică, reprezentată de artista Rodica Xenia Constantin - prezentă în expoziție cu o singură lucrare, un autoportret -, Fildas Art și muzeul constănțean.12
Pagina a fost generata in 0.1314 secunde