Contestaţia DNA la decizia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, judecată la Tribunalul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Contestaţia DNA la decizia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, judecată la Tribunalul Constanţa

Justiție 22 Martie 2017 / 09:31 956 accesări

Tribunalul Constanţa judecă miercuri contestaţia DNA la decizia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, condamnat la patru de ani de închisoare pentru trafic de influenţă, dată de Judecătoria Medgidia în urmă cu o lună. Decizia va fi definitivă, anunţă News.ro.

Procurorii anticorupţie au contestat în 17 februarie decizia dată cu o zi mai devreme de Judecătoria Medgidia, care a admis solicitarea formulată de către Mircea Băsescu, hotărând că acesta poate fi liberat condiţionat. Atunci, Judecătoria Medgidia decisese că solicitarea este întemeiată. “Instanţa apreciază că aceasta este întemeiată şi va fi admisă, fiind întrunite cerinţele art.59 Cod Penal, întrucât condamnatul a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei pe perioada detenţiei, fapt ce dovedeşte dobândirea capacităţii concrete de mobilizare şi responsabilizare în sensul reintegrării sale licite în societate”, se preciza în motivarea instanţei. Mircea Băsescu a mai cerut să fie liberat condiţionat şi în toamna anului trecut, decizia Judecătoriei Medgidia fiindu-i favorabilă şi atunci. Astfel, în data de 6 octombrie 2016, Judecătoria a admis solicitarea, dar sentinţa a fost atacată la Tribunalul Constanţa. Instanţa a decis să admită contestaţia DNA, iar Mircea Băsescu a rămas în penitenciar. Mai mult, Tribunalul Constanţa a hotărât atunci ca Mircea Băsescu poate formula o nouă cerere de liberare condiţionată după 1 februarie 2017. De asemenea, tot în urmă cu o lună, a fost schimbat şi regimul de detenţie pentru Mircea Băsescu de la semideschis la deschis, el fiind mutat de la Penitenciarul Poarta Albă la secţia exterioară a acestuia de la Valu lui Traian.

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.

În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.

TRIBUNALUL CONSTANŢA AMÂNĂ DECIZIA ÎN PRIVINŢA ELIBERĂRII LUI MIRCEA BĂSESCU

Tribunalul Constanţa a amânat, miercuri, decizia în privinţa eliberării lui Mircea Băsescu, pentru data de 29 martie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Procurorii DNA au susţinut, în faţa judecătorilor Tribunalului Constanţa, unde s-a judecat o contestaţie formulată împotriva eliberării lui Mircea Băsescu, că fratele fostului preşedinte nu ar fi arătat, pe timpul închisorii, suficiente dovezi de îndreptare. DNA a insistat să fie admisă contestaţia la eliberarea condiţionată. De cealaltă parte, avocaţii lui Mircea Băsescu au susţinut că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru eliberarea condiţionată.12
Pagina a fost generata in 0.1865 secunde