Convoi turcesc, atacat de avioane ruseşti şi siriene! Reacţia Turciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei civili au murit, iar 12 au fost răniţi

Convoi turcesc, atacat de avioane ruseşti şi siriene! Reacţia Turciei

Externe 19 August 2019 / 17:07 953 accesări

Turcia a condamnat "ferm" atacul efectuat luni de avioane ruseşti şi siriene asupra unui convoi militar pe care l-a trimis în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, denunţând o violare a acordurilor stabilite cu Moscova, relatează France Presse. "Condamnăm ferm acest atac care este în contradicţie cu acordurile existente, cooperarea şi dialogul cu Rusia", a declarat Ministerul Apărării turc într-un comunicat. Atacul a provocat moartea a trei civili, iar alţi 12 au fost răniţi, a adăugat ministerul, fără a specifica naţionalitatea victimelor.

Luni dimineaţă, un corespondent al AFP a văzut un convoi de aproximativ 50 de vehicule militare, inclusiv blindate, cu cel puţin cinci tancuri şi transportoare de trupe care se îndrepta către Maaret al-Noomane, un oraş situat la 15 kilometri nord de Khan Sheikhoun, în sudul provinciei Idlib. Sosirea acestui convoi are loc a doua zi după intrarea forţelor regimului lui Bashar al-Assad în oraşul Khan Sheikhoun, pentru prima dată după 2014, după câteva zile de progrese pe teren în detrimentul jihadiştilor şi câtorva grupuri rebele sprijinite de Ankara.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene ruse şi siriene au fost efectuate în apropierea convoiului turc pentru a-l împiedica să-şi continue drumul. OSDO a anunţat de asemenea un raid rus împotriva unei camionete aparţinând grupurilor rebele care preceda convoiul turc pentru a inspecta drumul, în apropiere de Maaret al-Noomane.

Potrivit Ministerului Apărării turc, Rusia a fost informată în prealabil cu privire la trimiterea acestor vehicule către unul dintre posturile de observaţie stabilite de Turcia în Idlib în cadrul acordurilor încheiate cu Moscova. "În ciuda avertismentelor repetate pe care le-am adresat Rusiei, operaţiunile militare efectuate de forţele regimului continuă în Idlib, încălcând memorandumurile existente şi acordurile încheiate cu Rusia", a declarat ministerul în comunicatul său.

Regiunea Idlib ar fi trebuit protejată printr-un acord privind o "zonă demilitarizată", încheiat în septembrie 2018 de Ankara, care îi sprijină pe rebeli, şi Moscova. Dar acest acord a fost implementat doar parţial, jihadiştii refuzând să se retragă.

Taguri articol
IdlibConvoiTurcRusiaVehiculeMilitareSirieneOSDO


12
Pagina a fost generata in 0.176 secunde