Cooperare NATO - Forțele Navale Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cooperare NATO - Forțele Navale Române
Eveniment 12 Iulie 2019 / 13:23 1516 accesări 0 comentarii

Cinci nave militare, un elicopter Puma Naval și zeci de infanteriști marini au constituit contribuția Forțelor Navale Române, din săptămâna care se încheie în curând, la efortul Armatei României de a-și îndeplini angajamentele asumate față de partenerii din Alianță.

Două nave militare românești sunt integrate în două grupări navale permanente NATO care operează în Marea Neagră, fregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter ambarcat la bord, face parte din SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” face parte din SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Countermeasures Group). Alte două nave au participat la un exercițiu multinațional naval organizat de Ucraina în colaborare cu SUA, este vorba despre corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, care se vor întoarce în țară sâmbătă, 13 iulie. Infanteriștii marini români sunt prezenți în Bulgaria, la un exercițiu multinațional organizat de partenerii bulgari și americani, precum și în teatrul de operații din Afganistan, la misiunea NATO „ResoluteSupport”, iar cea de-a cincea navă militară românească plecată din portul Constanța este nava-școală „Mircea”, care desfășoară activități de instruire pentru cadeții români și străini de la bord, dar și acțiuni de reprezentare și de diplomație navală în portul Lisabona din Portugalia.

Exercițiul multinațional „SeaBreeze 19” din Ucraina, la care au participat, în premieră, trei nave militare românești („Regele Ferdinand”, „Eustațiu Sebastian” și „Lăstunul”) s-a încheiat vineri, 12 iulie, fără prea mari probleme. Chiar dacă navele și aeronavele militare rusești au stânjenit, uneori, secvențele planificate pe mare, în apele internaționale ale Mării Negre, prin intrarea lor în raioanele interzise pentru navigațieșinotificate de către partenerii ucraineni, obiectivele exercițiului au fost atinse, iar navele participante au executat toată gama de misiuni planificate.

În perioada următoare, cele două nave militare românești care sunt integrate în două grupări navale NATO, respectiv fregata „Regele Ferdinand” în SNMG-2 și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” în SNMCMG-2, vor executa misiuni specifice pe mare, dar vor participa și la Exercițiul multinațional „Breeze 19”, organizat de Forțele Navale Bulgare.

Participarea militarilor din Forțele Navale Române la misiunile și exercițiile organizate de Alianța Nord-Atlantică în zona Mării Negre contribuie la implementarea măsurilor de securitate pe flancul estic al NATO, precum și la consolidarea deprinderilor marinarilor români de a executa o gamă largă de misiuni în cadrul operațiilor militare aliate.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1471 secunde