Copii bătuţi şi exploataţi prin muncă de părinţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bestii cu chip de om la Constanţa

Copii bătuţi şi exploataţi prin muncă de părinţi

Eveniment 30 August 2006 / 00:00 2469 accesări

Statisticile arată că, într-un procent alarmant de mare, părinţii români consideră că una dintre cele mai bune metode de a-şi cuminţi copiii este bătaia. Că violenţa împotriva copiilor nu este o noutate şi chiar a devenit pe parcursul ultimilor ani un adevărat fenomen nu mai miră pe nimeni. Nuieluşa sau simpla urecheală la şcoală au fost metode de bază ale educaţiei în sistemul comunist, însă acum sînt gata să intre la braţ cu România în UE. În fiecare an, mii de copii maltrataţi de propriii părinţi ajung în grija asistenţilor sociali, în vreme ce mulţi adulţi sînt decăzuţi din drepturile legale, însă mai sînt zeci sau poate sute de mii care îndură cu stoicism corecţiile aplicate de adulţii iresponsabili. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, pe parcursul ultimelor luni, 10 minori, victime ale abuzurilor părinţilor, au fost instituţionalizaţi în centre de plasament.

Sîntem în secolul al XXI-lea însă cei mai mulţi părinţi români mai consideră şi acum că bătaia este ruptă din rai! Violenţa împotriva copiilor a devenit un lucru atît de firesc pentru majoritatea românilor încît doar semnalele de alarmă trase de organizaţiile neguvernamentale de profil, pe baza puţinelor cazuri care mai pot fi scoase la iveală, arată adevărată dimensiune la care a ajuns acest fenomen. Potrivit sondajelor realizate de organizaţia umanitară “Salvaţi Copiii România”, 84% din copiii românilor sînt pedepsiţi fizic de părinţi. Pe de altă parte, dacă adolescenţii scapă de bătăile părinţilor au mari şanse să primească corecţii asemănătoare la şcoală, uneori chiar de la cei care le sînt dascăli. În cele mai multe cazuri, copiii tac şi îndură corecţiile primite. Mai grav este faptul că autorităţile sînt neputincioase în faţa creşeterii îngrijorătoare a exploatării copiilor de la vîrste cînd cei mai mulţi se bucură încă de copilărie. Bătuţi, înfometaţi sistematic sau pur şi simplu lăsaţi în voia soartei, adolescenţii maltrataţi care nu au apucat să fie trimişi la cerşit pentru întreţinerea părinţilor ajung, de cele mai multe ori, în grija asistenţilor sociali din cadrul direcţiilor pentru protecţia copilului. Numărul copiilor abuzaţi în judeţul Constanţa pe parcursul ultimilor ani este îngrijorător de mare, mai ales că reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Constanţa monitorizează doar cazurile sesizate. Pe parcursul primului semestru al acestui an, instituţia constănţeană a înregistrat 10 cazuri de copii abuzaţi, care ulterior au fost instituţionalizaţi în mai multe centre ale DGASPC. "Cele mai multe sesizări au vizat abuzul emoţional exercitat asupra minorilor şi exploatarea lor prin muncă, însă am avut şi copii bătuţi cu cruzime de părinţi. În vreme ce unii au fost plasaţi în regim de urgenţă în mai multe centre, alţii au intrat în grija asistenţilor maternali sau au fost daţi în grija rudelor", a declarat purtătorul de cuvînt al DGASPC Constanţa, Mihaela Ristea.

Copiii abuzaţi pot fi luaţi de lîngă părinţii violenţi

Pe lîngă sesizările reale privind cazurile de copii neglijaţi, specialiştii susţin că nu de puţine ori sînt puşi pe drumuri din cauza reclamaţiilor nefondate, mai numeroase în cazul familiilor aflate în pragul divorţului şi care încearcă să folosească minorii pentru a obţine drept de cauză în instanţă. Totuşi, amploarea fenomenului şi faţetele sale ascunse, avînd în vedere că reprezentanţii organizaţiei "Salvaţi Copiii România" apreciază că doar un abuz din 100 este reclamat şi preluat de o instituţie abilitată, conduc la ideea că menţinerea unui control din partea autorităţilor statului este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fîn. Ce spune însă legea atunci cînd se demonstrează fără niciun dubiu existenţa abuzului? O primă măsură constă în reintegrarea copilului în sînul familiei, mai ales că părinţii sînt monitorizaţi şi evaluaţi periodic de către reprezentanţii DGASPC. Pe lîngă consilierea de specialitate, adulţii bătăuşi sînt înscrişi la şedinţe gratuite de terapie care pot dura pînă la doi ani, organizate în centre specializate. În situaţiile în care reintegrarea nu mai este posibilă, rolul familiilor poate fi preluat de asistenţii maternali specializaţi în abuzurile de copii şi care pot avea grijă de minori pînă la finalizarea programului. În acest caz, micuţii sînt instituţionalizaţi şi nu puţine au fost cazurile în care adulţii care şi-au bătut copiii au fost decăzuţi din drepturile părinteşti. Statisticile arată că cele mai multe cazuri de violenţă împotriva copiilor sînt înregistrate în familiile numeroase din zonele rurale, unde sărăcia, lipsa educaţiei şi condiţiile precare de viaţă determină tot mai mulţi părinţi chiar să îşi abandoneze odraslele. "Reprezentanţii noştri efectuează anchete sociale în cazul acestor familii, începînd de la condiţiile de viaţă pînă la starea psihologică a micuţilor în anumite etape. Închiderea dosarelor de recuperare se face după ce echipele complexe care lucrează la aceste cazuri constată că au fost înlăturate toate riscurile. În acelaşi timp, sesizarea abuzurilor asupra copiilor se poate face şi la numărul de permanenţă şi gratuit 983", a completat Mihaela Ristea.



12