Copii talentați a căror casă este centrul de plasament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au realizat obiecte hand-made de Crăciun

Copii talentați a căror casă este centrul de plasament

Social 18 Decembrie 2015 / 15:13 3754 accesări

Ioana, o fetiță de 11 ani din centrul de plasament ”Antonio”: ”Cel mai mult îmi place să dansez și să fac actorie. Îmi doresc să urmez o carieră artistică”.

Ioana, o fetiță de 11 ani din centrul de plasament ”Antonio”: ”Cel mai mult îmi place să dansez și să fac actorie. Îmi doresc să urmez o carieră artistică”.

Ionela

Ionela

Reprezentantul DGASPC Constanța, Simona Constantinescu

Reprezentantul DGASPC Constanța, Simona Constantinescu

Există copii care de Crăciun primesc tablete, telefoane inteligente sau haine cumpărate din mall. La polul opus sunt copiii din centrele de plasament, care nu primesc hăinuțe noi și nici gadgeturi scumpe, dar mai ales nu au parte de dragostea unui părinte. Cu toate acestea, sunt talentați și mulți dintre ei ajung să exceleze în diverse domenii. Este și cazul Ioanei, o fetiță de numai 11 ani care locuiește în centrul de plasament ”Antonio” din Constanța. Părinții ei au invocat lipsa banilor cu care să îi cumpere de-ale gurii atunci când au decis că e mai bine ca fetița să rămână în grija statului, alături de alți trei frați. Fata spune că nu duce lipsa unei familii, deoarece în centrul de plasament și-a făcut mulți prieteni, pe care îi consideră frați mai mari sau mai mici. ”Suntem patru frați. Doi sunt cu mine în centrul de plasament, altul este la o asistentă maternală. Părinții mei n-au avut posibilități să ne crească. Îmi place în centru, e frumos, e mai bine decât într-o familie. De fapt, suntem cu toții o mare familie”, a povestit pentru ”Telegraf” Ioana. Adolescenta a mărturisit că are o pasiune pentru dans, dar și pentru actorie, cărora le dedică tot timpul ei liber. ”Sunt în clasa a V-a. Cel mai mult îmi place să dansez și să fac actorie. Învăț actorie cu Dan Cojocaru, iar dans fac la școala Total Dance Center. Îmi doresc să urmez o carieră artistică”, a recunoscut tânăra. Nici Ionela, o adolescentă de 17 ani, nu duce lipsă de talent. Îi place să cânte, ba chiar conduce grupul de canto. La fel ca Ioana, și Ionela a ajuns în grija statului din cauza lipsurilor materiale. Și pentru că vor să îi încânte pe constănțeni cu vocile lor, copiii din centrele de plasament au organizat vineri, 18 decembrie, un spectacol de colinde în Maritimo Shopping Center.

CREATIVITATEA NU ARE LIMITE Tot de vineri, Maritimo este gazda expoziției cu vânzare organizate de persoanele instituționalizate din județul Constanța, cu ocazia Crăciunului. Expoziția cuprinde oameni de zăpadă, brazi împodobiți în zeci de culori sau globulețe realizate în cadrul programelor de terapie ocupațională din instituțiile de asistență socială și protecția copilului. Creațiile poartă amprenta sutelor de mâini harnice ale copiilor și adulților instituționalizați. Majoritatea obiectelor unicat sunt realizate din materiale biodegradabile, iar creativitatea celor care le-au confecționat nu a avut limite. Obiectele sunt realizate din sfoară, macaroane, hârtie, conuri de brad sau scoici. Creațiile vor putea fi admirate și achiziţionate la sume modice, în cadrul expoziției cu vânzare din Maritimo. Toţi banii obţinuţi din vânzarea obiectelor se vor întoarce în centre, urmând să fie folosiţi pentru cumpărarea materialelor necesare realizării de noi obiecte decorative. „Respectăm tradiția și inaugurăm expoziția cu exponate pe tema Sărbătorilor de Iarnă. Copiii au început să lucreze la confecționarea produselor încă de la începutul toamnei”, a spus reprezentantul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, Simona Constantinescu. Expoziția va fi deschisă la Maritimo Shopping Center până miercuri, 23 decembrie.

SPECTACOL GRATUIT LA CASA DE CULTURĂ

În colaborare cu Centrul Cultural Județean ”Teodor Burada” din Constanța, cu sprijinul Școlii de dans ”Laura Bogorodea”, al trupei de teatru ”Talent Art” și cu participarea trupei Lala Band, trupa ”Arca” a DGASPC Constanța a pregătit spectacolul Dancing Santa. Spectacolul va fi prezentat pe 21 decembrie, în avanpremieră, începând cu ora 18.00, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, și pe 22 decembrie, începând cu ora 13.00, pe scena Casei de Cultură din Constanța.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1437 secunde