Copiii abandonaţi în maternităţi "macină" bugetele spitalelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Copiii abandonaţi în maternităţi "macină" bugetele spitalelor

Social 05 Iulie 2006 / 00:00 3373 accesări

Orice copil îşi doreşte ca atunci cînd este bolnav sau plînge să se cuibărească în braţele mamei care reuşeşte să îi aline suferinţa. Din păcate, unora dintre bebeluşi le este refuzat, încă de la naştere, dreptul de a avea o familie şi sînt abandonaţi în maternitate. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost abandonaţi 20 de copii, cu vîrste cuprinse între cîteva luni şi un an şi jumătate. Majoritatea micuţilor părăsiţi nu au certificate de naştere, fapt ce face ca adopţia sau instituţionalizarea lor în centre de plasament să fie imposibilă sau să se facă cu mare întîrziere, timp în care copilul este obligat să-şi petreacă viaţa în spital. "Copiii care sînt sănătoşi nu trebuie lăsaţi să zacă într-un spital, care nu este un mediu propice dezvoltării unui bebeluş. Pentru ca procesele de adopţie a acestor copii să înceapă şi să se termine rapid, trebuie ca medicul, poliţistul, avocatul şi asistentul maternal să colaboreze pentru binele copilului", a declarat Teodora Bertzi, secretar de stat în cadrul Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), aflat într-o vizită la Constanţa.

Deoarece problema copiilor abandonaţi în maternităţi este valabilă şi în spitalele judeţelor limitrofe Constanţei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă a avut loc o întîlnire între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, directorii şi medicii neonatologi din unităţile sanitare din Brăila, Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea. Specialiştii prezenţi la Constanţa susţin că, de cele mai multe ori, adopţiile sînt greu de finalizat, pentru că mamele sînt de negăsit. "Nu cred în probleme fără soluţii. Am propus ca mamele care prezintă risc de abandon, să fie fotografiate cînd ajung în maternităţi, pentru a fi uşor de găsit. Este adevărat că dacă nu putem identifica mama, va fi greu să începem procedurile de adopţie însă, medicii şi asistenţii maternali trebuie instruiţi că trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca micuţii să beneficieze de o familie. Dacă o mamă nu e de găsit, ar trebui ca acel copil să fie dat spre adopţie", a continuat secretarul de stat Teodora Bertzi. O altă problemă care a fost dezbătută la întrunirea regională a fost cea a banilor care se pierd cu spitalizarea unor nou-născuţi, din moment ce un astfel de copil consumă un milion de lei pe zi. Această sumă nu poate fi decontată de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru că micuţii nu au certificat de naştere. "Îmi doresc să găsim o modalitate prin care să recuperăm aceste fonduri, care sînt destul de mari. Trebuie să găsim o soluţie ca un copil sănătos să nu stea luni sau chiar ani în spital", a declarat consilierul superior Daniel Verman, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Constanţa nu a fost aleasă întîmplător drept gazdă a acestei întîlniri, ci pentru că aici există un proiect care a fost demarat de UNICEF, Direcţia Judeţeană pentru Asistenţa şi Protecţia Copilului şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii doresc să îl implementeze şi în alte unităţi medicale.



12