Copilul tău poate „sări” de evaluarea națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Știați că prezența nu e obligatorie?!

Copilul tău poate „sări” de evaluarea națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Educație 16 Aprilie 2018 / 18:02 2002 accesări

Deși este specificat în Legea Educației, puțini cunosc faptul că prezența la Evaluarea Națională nu este obligatorie pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a. Informația a fost prezentată de portalinvatamant.ro și confirmată în mod oficial de către reprezentanții Ministerului Învățământului, care nu au făcut altceva decât să reia ceea ce prevede Legea Educației. Se pare că părinții, din ce în ce mai îngrijorați de faptul că elevii sunt agasați cu tot felul de evaluări și simulări au ridicat această problemă a utilității acestor examinări. Părinții aduc să argumente pro, dar și contra. Ideea este însă că nimeni nu-I poate forța pe elevii să susțină aceste evaluări, iar părinții pot decide dacă este utilă această examinare pentru fiecare caz în parte.

Conform legislației în vigoare, elevii pot, sau nu, să se prezinte la aceste examene, la fel cum notele de la evaluările naționale pot, sau nu, să fie trecute în catalog. Alegerea le aparține și elevilor, în ambele cazuri.

Colegii de la portalinvatamant amintesc de un caz care a avut loc anul trecut, la Craiova. O clasă întreagă de la Colegiul Național Frații Buzești a refuzat să participe la evaluarea de clasa a II-a. Părinții au motivat că se apropie sărbătorile de Paște și copiii sunt foarte obosiți și stresați. „Nici Legea educației și nici metodologia pentru evaluarea națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a nu prevăd că este obligatorie prezența elevilor. Aceste evaluări se organizează pentru a monitoriza pregătirea elevilor până la examenul de clasă a VIII-a și pentru a recupera acolo unde este necesar. De altfel, și la evaluarea națională de la clasă a VIII-a participă doar elevii care vor să ajungă la un liceu de top. Probabil că părinții nu vor să știe nivelul de pregătire al copiilor de la clasă respectivă, dar asta nu are nici un efect negativ asupra încheierii situației școlare a copiilor. Este doar o evaluare după model standard. Un elev care evită aceste evaluări ajunge să nu își cunoască nivelul de pregătire", a precizat reprezentantul Biroului de Presă al Ministerului Educației Naționale pentru Gazetă De Sud.

Taguri articol


12