„Copoii” români din domeniul cibernetic, printre cei mai buni din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Româna, a doua cea mai vorbită limbă în birourile Microsoft din întreaga lume

„Copoii” români din domeniul cibernetic, printre cei mai buni din Europa

Eveniment 14 Mai 2015 / 00:00 1141 accesări

România a devenit unul dintre principalele state din Europa în lupta împotriva atacurilor informatice, relatează Associated Press (AP) online. România este cunoscută mai degrabă pentru neorânduiala economică decât pentru priceperea tehnologică, comentează agenţia, precizând că ea a fost propulasată ca una dintre principalele ţări care luptă împotriva hackerilor și împotriva „renegaţilor” internetului şi de excelenţa în domeniul computerelor, pe care agenţia o prezintă drept o „moştenire” a regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu, care a decis să transforme ingineria şi matematica în priorităţi în cadrul celor mai bune universităţi, scrie AP.

Cele două momente de cotitură ale istoriei i-au transformat pe „copoii” români din domeniul cibernetic într-unii dintre cei mai buni din Europa. Atât de buni încât NATO a ales Bucureştiul să apere Ucraina de spionajul rusesc, trimiţând experţi să monitorizeze instituţiile guvernamentale de la Kiev şi să formeze specialişti ucraineni în domeniul IT.

Americanii laudă Bitdefender

În deschiderea conferinţei regionale pe tema securităţii cibernetice care s-a desfăşurat zilele acestea la Bucureşti, adjunctul secretarului american al Comerţului Bruce Andrews a lăudat compania românească Bitdefender, care a creat „Bitdefender Box”, unul dintre primele produse în domeniul securităţii destinate special pentru reţele casnice. Produsul protejează dispozitivele scanând traficul în reţea, cu scopul de a detecta şi bloca potenţiale ameninţări în domeniul securităţii. Andrews a notat, de asemenea, că româna este a doua cea mai vorbită limbă în birourile Microsoft din întreaga lume, după engleză.

20% dintre experţii EUROPOL sunt ofiţeri români de poliţie

EUROPOL recurge, de asemenea, la experţii români în cibernetică. Şeful Agenţiei europene de poliţie, Ron Wainright, a declarat că 20% dintre experţii instituţiei în domeniul apărării cibernetice sunt ofiţeri români de poliţie. "Expertiza pe care specialiştii români o aduc din lupta lor zilnică împotriva acestei ameninţări este extraordinară", a declarat el, recent, într-o vizită la Bucureşti. România a ajuns, în prezent, lider în domeniul supravegherii cibernetice poate şi în urma unei serii de cazuri extrem de mediatizate de hackeri români care au atacat Statele Unite în 2011, comentează AP. Anul acesta, infractorii din acest domeniu au furat un miliard de dolari de la victimele lor americane, iar un taximetrist şomer care îşi spune "Guccifer" a reuşit să acceseze e-mailurile fostului secretar de stat american Colin Powell şi fostului preşedinte american George W. Bush. Marcel Lehel Lazăr a accesat şi a publicat fotografii private ale familiei Bush, inclusiv selfie-uri în care George W. Bush părea că se bărbiereşte la duş.

600 de ofiţeri români împotriva infracţionalităţii cibernetice

Breşele în securitate au alarmat atât de puternic Washingtonul încât FBI a lansat un program de formare a 600 de ofiţeri români în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice. Luna trecută, Poliţia Română a destructurat o presupusă grupare infracţională în domeniul cibernetic şi a arestat 25 de români. DIICOT a anunţat că, în perioada februarie-decembrie 2013, o grupare alcătuită din 52 de români şi străini a efectuat peste 34.000 de retrageri frauduloase de numerar, în 24 de ţări, în valoare de peste 15 milioane de euro. Gruparea viza bănci din Puerto Rico şi Oman. Poliţia Română a precizat că gruparea a penetrat firewallurile pentru a obţine detalii despre clienţi-corporaţii, folosite ulterior pentru clonarea cardurilor de credit.

Români la Microsoft, Google şi Oracle

Giganţii Microsoft, Google şi Oracle fac afaceri în România, unde au 93.000 de angajaţi, iar 6.500 de tineri absolvesc în domeniul IT anual, potrivit ANIS, Asociaţia patronală a industriei româneşti de software şi servicii. Românii se bucură de succes în acest domeniu şi în străinătate. Gabriel Marcu lucrează la Apple din 1996, unde este cercetător expert, însărcinat cu calibrarea culorilor tuturor produselor Apple. În 2008, Răzvan Olosu, fostul CEO Nokia Germania, a fondat Novero, o companie care fabrică produse telematice pentru clienţi din sectorul auto, pe care a condus-o până în 2013.

Un expert din cadrul industriei apreciază că succesul României are la bază predarea informaticii de la vârste fragede. "Facultăţile pregătesc specialişti foarte buni, care sunt foarte căutaţi de către mari companii", a declarat directorul general al Rasirom, Aurelian Tolescu.

România protejează Ucraina

Ucraina acuză Serviciul federal rus de securitate (FSB) că efectuează atacuri coordonate asupra birourilor Guvernului, în cadrul unui război prin interpuşi - caracteristic perioadei Războiului Rece - împotriva Executivului ucrainean, în paralel cu războiul real dintre forţele naţionale şi rebelii pro-ruşi în estul ţării. Agenţi ucraineni în domeniul securităţii afirmă că au dejucat - cu ajutorul României - atacuri vizând să răspândească programe de tip malware cu scopul de a dezactiva reţeaua informatică a Guvernului sau de a fura informaţii secrete. Preşedintele american, Barack Obama, şi ceilalţi lideri ai statelor membre NATO au stabilit anul trecut, la Summitul Alianţei din Ţara Galilor, să creeze cinci "fonduri fiduciare" - programe finanţate de comitete de state NATO, menite să ajute la reformarea Ucrainei şi la modernizarea capacităţilor Apărării ucrainene -, incusiv unul în domeniul apărării cibernetice, cu scopul de a ajuta armata ucraineană să se modernizeze. România, un stat membru care participă la exerciţiile cibernetice ale coaliţiei NATO, s-a oferit voluntară să conducă Fondul Fiduciar pentru Apărarea Cibernetică a Ucrainei şi a cooptat compania de stat Rasirom. Alianţa Nord-Atlantică notează că Rasirom, furnizorul de securitate al principalelor instituţii româneşti de stat, are "o experienţă bogată în apărarea cibernetică". „Încercăm să fim un lider regional”, a declarat premierul Victor Ponta într-o întâlnire cu presa străină. „De aceea, România a fost nominalizată de către NATO să se ocupe de securitatea cibernetică (a Ucrainei) şi să prevină războiul cibernetic”, a spus el. Ucraina nu a avut niciun cuvânt de spus în legătură cu ţara NATO desemnată să-i furnizeze securitatea cibernetică. Însă, începând din 2013, a cooperat cu România în lupta împotriva hackerilor, phishingului, pornografiei infantile şi atacurilor de tip DDoS - care încearcă să dezactiveze un site suprasolicitându-l cu trafic.12