Corabia „Speranța“ din „Toate pânzele sus!“ și-a pierdut toți marinarii...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corabia „Speranța“ din „Toate pânzele sus!“ și-a pierdut toți marinarii...

Cultură 18 Ianuarie 2017 / 23:09 4806 accesări
„Toate pânzele sus!“ și-a pierdut toți marinarii...

„Toate pânzele sus!“ și-a pierdut toți marinarii...

Uniunea Teatrală din România - UNITER își exprimă tristețea la dispariția actorului Ion Besoiu, subliniind că acesta a fost o "figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul și filmul românesc". "Iubea viața și oamenii, iubea arta! Era sobru, dar veșnic emoționat, cu o tristețe în privire parcă din altă vremuri, dar plină de speranță. Întâlnirile cu Ion Besoiu erau oaze de liniște, momente de neuitat", se arată într-un comunicat transmis miercuri. Potrivit sursei citate, Ion Besoiu și-a dorit să fie marinar și profesor de limba română, "însă a fost remarcat la timp de către dramaturgul Radu Stanca pe când era licean și asta i-a schimbat destinul. În scurt timp, după finalizarea studiilor la Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, Ion Besoiu a devenit actor în orașul natal unde a jucat 16 ani pe scena Teatrului 'Radu Stanca'. A venit apoi în București la Teatrul 'Lucia Sturza Bulandra' al cărui directorat l-a deținut timp de 12 ani".

Potrivit UNITER, Ion Besoiu "va rămâne în memoria tuturor ca Anton Lupan care readuce la viață goeleta 'Speranța' în toate 'Toate pânzele sus', regia lui Mircea Mureșan".

ZIARUL „TELEGRAF“ A CONSEMNAT MOMENTELE ÎN CARE ION BESOIU ȘI JEAN CONSTANTIN S-AU REÎNTÂLNIT, PENTRU ULTIMA OARĂ, LA MALUL MĂRII NEGRE, ÎN AMINTIREA FILMĂRILOR LA „TOATE PÂNZELE SUS!“

În memoria marelui actor, a lui și a la fel de îndrăgitului actor - constănțean de altfel - Jean Constantin, redăm fragmente dintr-un reportaj publicat în „Telegraf“ despre o ambarcațiune care a plecat din Portul Constanța pe urmele corăbiei „Speranța“, din filmul „Toate pânzele sus!“. Evenimentul plecării ambarcațiunii românești „Phoenix“ în larg a marcat 33 de ani de la lansarea serialului de televiziune făcut după romanul lui Radu Tudoran și i-a reunit la malul Mării Negre pe Anton Lupan (Ion Besoiu) și Ismail (Jean Constantin).

„27 iunie, 2009. Un eveniment inedit are loc, astăzi, cu începere de la ora 11.00, la malul mării, fiind menit să marcheze împlinirea a 33 de ani de la lansarea serialului de televiziune „Toate pînzele sus!". Jean Constantin şi Ion Besoiu se numără printre actorii din distribuţia celebrului film care se vor întîlni în Portul Tomis, pe un velier care va pleca, apoi, pe itinerarul corabiei din peliculă. Este vorba despre ambarcaţiunea românească Phoenix, care va pleca într-o lungă călătorie pe traseul fictiv al corabiei Speranţa (pe ruta vechilor porturi Stambul, Pireu, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Strîmtoarea Magellan, Punta Arenas) şi va ancora pe partea cealaltă a globului, în Ţara de Foc. Pe una din insulele celui mai sudic punct al Americii de Sud, echipajul velierului Phoenix (familia Marius şi Cătălina Albu) va arbora drapelul românesc şi va inaugura un mic monument ce evocă eroii poveştii“.

A fost, poate, ultima oară când în Portul Tomis din Constanța s-au reîntâlnit actorii Jean Constantin și Ion Besoiu, protagoniști de neuitat în filmul „Toate pânzele sus!“.

Citește și:

Ne-a părăsit și Ion Besoiu

Protagoniştii din Toate pînzele sus sărbătoresc în Portul Tomis

Velierul Phoenix, pe urmele corabiei din „Toate pînzele sus"

Cu „Toate pînzele sus”, de la Constanţa spre Ţara de Foc12
Pagina a fost generata in 0.1657 secunde