Coreea de Nord a efectuat al cincilea test nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda tuturor

Coreea de Nord a efectuat al cincilea test nuclear

Externe 09 Septembrie 2016 / 15:10 335 accesări

Coreea de Nord a anunțat, vineri, efectuarea unui test cu arme nucleare ce ar avea ca scop ”contracararea ostilității americane”, relatează Reuters. Autoritățile nord-coreene au afirmat că focoasele nucleare testate pot fi montate pe rachete balistice. Autoritățile de la Seul au anunțat vineri că Phenianul a efectuat cel de-al cincilea și cel mai puternic test nuclear de până acum, după ce seismografele au înregistrat un cutremur de suprafață cu magnitudinea de 5,4 grade pe Scara Richter, având epicentrul în apropierea instalației nucleare a Phenianului. Autoritățile militare sud-coreene au anunțat că amploarea șocului seismic indică o explozie cu o putere estimată de 10 kilotone, acesta fiind cel mai puternic test nuclear efectuat până acum de regimul de la Phenian. Serviciile secrete sud-coreene s-au arătat îngrijorate de progresele rapide înregistrate de regimul nord-coreean în ceea ce priveşte miniaturizarea focoaselor, care pot fi instalate pe rachete balistice. Phenianul a desfăşurat în ultima perioadă mai multe teste cu rachete balistice, care au reuşit să străbată o distanţă de până la 500 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în zona maritimă de excluziune economică a Japoniei.

Președintele sud-coreean, Park Geun-hye, a declarat despre liderul de la Phenian, Kim Jong-un, că ”dă dovadă de nechibzuință maniacală, în efortul de obținere a armelor nucleare, ignorând complet cererile comunității internaționale”.

Testul coincide cu aniversarea a 68 de ani de la fondarea Coreei de Nord și are loc la doar câteva zile după reuniunea liderilor G20 în China. Phenianul este vizat de un amplu regim de sancțiuni impus de Consiliul de Securitate al ONU după primul test nuclear nord-coreean, care a avut loc în anul 2006. Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat că efectuarea unui nou test nuclear este o acțiune ce nu poate fi tolerată. Autoritățile de la Tokyo au trimis două aeronave militare pentru a măsura nivelul radiațiilor. Oficialii de la Seul au declarat că preşedintele SUA a reiterat faptul că va garanta securitatea Coreei de Sud împotriva ameninţării nucleare nord-coreene, inclusiv prin instalarea unui sistem de protecţie antibalistică. Barack Obama va acţiona în numele unui tratat de apărare reciprocă încheiat între SUA și Coreea de Sud. În urma testului nuclear de vineri, preşedintele SUA şi cel sud-coreean au purtat o discuţie telefonică. Cei doi lideri au căzut de acord să folosească orice măsură necesară pentru a obliga Coreea de Nord să abandoneze programul său nuclear, inclusiv prin adoptarea de noi rezoluţii ONU. Barack Obama a declarat că ”orice acţiune de provocare din partea Coreei de Nord va avea consecinţe grave”. SUA fac front comun cu Japonia, China, Rusia şi Coreea de Sud în sensul punerii de presiuni asupra Coreei de Nord, pentru ca aceasta să pună capăt testelor nucleare. Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a anunţat vineri că va lansa un protest diplomatic la adresa ambasadei nord-coreene, la câteva ore după testul nuclear.12
Pagina a fost generata in 0.1909 secunde