Coreea de Nord a efectuat un nou tir de rachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord a efectuat un nou tir de rachetă

Externe 01 Aprilie 2016 / 15:30 483 accesări

Phenianul a efectuat, vineri, un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune, care a căzut în mare, a anunţat Guvernul sud-coreean, care îşi acuză vecinul de la Nord și că îi bruiază, începând de joi, sistemele de geolocalizare GPS. Tensiunile au crescut considerabil în peninsulă, după al patrulea test nuclear nord-coreean de la 6 ianuarie. Atmosfera s-a deteriorat şi mai mult după lansarea manevrelor militare anuale comune americano - sud-coreene, recent. Phenianul, care le consideră o ameninţare la adresa teritoriului său, a răspuns prin ameninţări cu atacuri nucleare şi numeroase tiruri de rachete în mare.

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că o rachetă de tip sol-aer a fost lansată vineri, la ora locală 12.45, din oraşul Sondok, din estul Coreei de Nord. Acest tir a fost efectuat la mijlocul unui summit de două zile la Washington, pe tema securităţii nucleare, în cursul căruia preşedintele american, Barack Obama, a promis să fie alături de Tokyo şi Seul în vederea descurajării şi apărării de provocările nord-coreene. Presa de stat nord-coreeană a catalogat acest summit drept un ”efort absurd vizând să împiedice Phenianul să obţină un acces legitim la arme nucleare”. Sancţiuni pe care ONU le-a impus Phenianului interzic Nordului orice program în domeniul rachetelor balistice. Cu toate acestea, testarea unor proiectile cu rază scurtă de acţiune este rareori urmată de măsuri de retorsiune. Însă, în afară de rachete cu rază scurtă de acţiune, Coreea de Nord a lansat, luna trecută, două rachete balistice cu rază medie de acţiune, o provocare considerată mult mai gravă, având în vedere că aceste proiectile pot atinge Japonia.

Seulul a mai acuzat vineri Phenianul că bruiază, începând de joi, sistemele de geolocalizare GPS ale Sudului, cu ajutorul unor unde radio emise din mai multe puncte de pe teritoriul nord-coreean. 58 de avioane au fost afectate de acest bruiaj, dar fără consecinţe grave pentru navigare. Paza de Coastă sud-coreeană a precizat, la rândul ei, că dintre cele 332 de nave de pescuit care au plecat pe mare, vineri dimineaţa, 71 au fost nevoite să se întoarcă în port, deoarece nu şi-au putut utiliza sistemele GPS. Seulul anunţa în 2010 că Phenianul dispunea de echipamente importate din Rusia care permit perturbarea sistemului sud-coreean de recepţie GPS. În 2012, în contextul unor tensiuni în peninsulă, Seulul a acuzat regimul stalinist că a emis, două săptămâni, semnale de bruiaj GPS, obligând sute de avioane şi nave sud-coreene să-şi folosească echipamentele de navigaţie secundare, pentru a nu-şi compromite securitatea.

Citește și:

Coreea de Nord şi SI, pe agenda Summitului Nuclear din SUA

Phenianul a mai lansat o rachetă în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă în Marea Japoniei

Phenianul a simulat un atac nuclear asupra Washingtonului

Coreea de Nord a mai reţinut un american

Coreea de Nord a testat un motor de rachetă cu combustibil solid

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune

Taguri articol
Coreea de NordPhenianCoreea de SudSeulSUANuclearTirRachetăBruiajGPS


12
Pagina a fost generata in 0.142 secunde