Coreea de Nord ameninţă cu un prim atac nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preventiv!

Coreea de Nord ameninţă cu un prim atac nuclear

Externe 07 Martie 2016 / 18:56 815 accesări

Coreea de Nord a ameninţat, luni, SUA și Coreea de Sud cu un prim atac nuclear, criticând dur sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse şi începutul manevrelor comune americano-sud-coreene din această primăvară, relatează DPA. Într-un comunicat difuzat de presa de stat, Phenianul a ameninţat cu un ”atac nuclear preventiv şi ofensiv, vizând exerciţiile nucleare nedeghizate menite să aducă atingere suveranităţii Coreei de Nord”.

Aproximativ 30.000 de militari sud-coreeni şi aproximativ 17.000 de militari americani sunt implicaţi în aceste manevre comune, în peninsula Coreea. SUA au aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud. ”Exerciţiile comune care au început luni relevă parteneriatul şi prietenia de lungă durată şi trainice dintre cele două naţiuni”, subliniază comandamentul forţelor comune. Coreea de Nord a ameninţat că atacul său nuclear aleatoriu va arăta ”curajul militar al ţării”. Phenianul a proferat ameninţări asemănătoare în urmă cu trei ani, înaintea exerciţiilor militare anuale americano-sud-coreene de atunci. Manevrele militare din acest an încep la doar câteva zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a impus Phenianului cele mai dure sancţiuni de până acum, după ce Nordul a efectuat al patrulea test nuclear în ianuarie şi al unei rachete balistice în februarie. Regimul stalinist a lansat, joi, mai multe obuze de pe coasta de est, la câteva ore după adoptarea sancţiunilor, la New York. ”Aceste sancţiuni ilegale şi scandaloase fac ţara să fiarbă ca un creuzet”, se arată în comunicatul publicat luni.

Seulul a anunţat luni că va prezenta noi sancţiuni vizând Phenianul, în contextul escaladării tensiunilor. Aceste sancţiuni ar include, între altele, o interzicere a pătrunderii în apele sud-coreene a tuturor navelor provenind din Coreea de Nord şi introducerea unor nume noi pe o listă cu sancţiuni, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, care citează surse de la biroul premierului.

UPDATE:

Rusia consideră absolut intolerabile ameninţările Coreei de Nord privind lansarea de atacuri nucleare preventive, condamnând, în acelaşi timp, exerciţiile militare efectuate de Coreea de Sud şi de SUA, informează site-ul agenţiei Tass. ”Evoluţia situaţiei în peninsula Coreea reprezintă o sursă de preocupare. Considerăm că este absolut intolerabil să fie proferate ameninţări privind lansarea unor atacuri nucleare preventive asupra adversarilor. Pe 7 martie, SUA şi Coreea de Sud au iniţiat manevre militare care erau programate, dar care, de fapt, au o amploare fără precedent. În mod normal, ca stat vizat de aceste exerciţii, Coreea de Nord are motive de preocupare. Rusia a condamnat în multe rânduri presiunile militare exercitate asupra Coreei de Nord. Însă nici reacţia Coreei de Nord nu este deloc legitimă”, precizează diplomaţia rusă.

tags: Coreea de Nord, atac nuclear, Coreea de Sud, SUA, Phenian, Seul, Washington, sancțiuni, Consiliul de Securitate ONU

Citește și:

Manevre militare masive americano-sud-coreene, pe fondul tensiunilor cu Phenianul

Kim Jong-un ordonă pregătirea armamentului nuclear pentru a fi folosit în orice moment

Proiectile nord-coreene cu rază scurtă de acţiune, lansate în Marea Japoniei

Proiect american de rezoluţie ONU privind extinderea sancţiunilor impuse Phenianului12
Pagina a fost generata in 0.1489 secunde