Coreea de Nord are bombă cu hidrogen?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorător

Coreea de Nord are bombă cu hidrogen?

Externe 10 Decembrie 2015 / 18:36 681 accesări

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a lăsat să se înțeleagă că țara sa, dotată cu arma nucleară, a dezvoltat o bombă cu hidrogen, fapt ce ar reprezenta, dacă se confirmă, un progres semnificativ în programul său de armament nuclear, relatează AFP. Coreea de Nord este deja „un stat puternic, dotat cu arma nucleară, care este gata să facă să explodeze o bombă A (atomică) și o bombă H (cu hidrogen) pentru a-și apăra suveranitatea într-un mod fiabil”, a declarat Kim Jong-Un, în cadrul unei inspecții recente la un sit militar. Aceste declarații ale liderului de la Phenian au fost difuzate de agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP. Coreea de Nord a testat în trei rânduri bomba atomică, care folosește fisiunea nucleară, în 2006, 2009 și 2013. Aceste teste i-au atras Phenianului mai multe valuri de sancțiuni internaționale. Bomba cu hidrogen funcționează pe baza fuziunii (unirea unor elemente mai ușoare cu unele mai grele) și provoacă o explozie mult mai puternică. Coreea de Nord a sugerat în trecut că dispune de arme „foarte puternice, de mare capacitate”. Aceste noi declarații ale lui Kim Jong-Un fac o referire directă la bomba cu hidrogen.

Aceste afirmaţii, îngrijorătoare de altfel, nu pot fi însă probate. Regimul nord-coreean susține, în special, că dispune de arme capabile să atingă teritoriul american, dar cei mai mulți dintre experți consideră că este imposibil ca Phenianul să aibă astfel de arme, cel puțin pentru moment.

În septembrie, Institutul pentru Știință și Securitatea Națională (ISSI), al cărui sediu se află la Washington, a avertizat în legătură cu o nouă facilitate în construcție la Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreei de Nord. Aceasta ar putea servi la separarea izotopilor și la producerea de tritiu, estimase atunci ISSI. Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului și reprezintă o componentă-cheie pentru fabricarea de arme termonucleare, a căror putere este substanțial mai mare decât cea a bombelor nucleare, care conțin numai uraniu sau plutoniu.

Primele două teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost, se pare, pe baza unui echipament conținând uraniu, deși acest lucru nu a fost confirmat. „Nu știm dacă Coreea de Nord poate construi, de fapt, arme nucleare, inclusiv pe bază de tritiu, credem însă că ea încă mai trebuie să rezolve unele probleme tehnice pentru a fi capabilă de aceasta”, declară ISSI. „Rezolvarea problemelor tehnice implică teste nucleare subterane”, sugerează experții americani.12