"Coreea de Nord este pregătită de un război total"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statele Unite s-au declarat dispuse să poarte convorbiri bilaterale cu Coreea de Nord, în cazul în care regimul de la Phenian acceptă să ia parte la negocieri multilaterale asupra programului său nuclear. Emisarul special Christopher Hill, principalul negociator american în problema dosarului nuclear nord-coreean, a reiterat, în schimb, refuzul administraţiei de la Washington de a purta discuţii bilaterale în afara negocierilor privind programul nuclear. "Dacă vor avea loc negocieri între şase ţări, vom întîlni toate delegaţiile, aşa cum am întîlnit întotdeauna delegaţia Coreei de Nord, în cadrul convorbirilor în şase", a adăugat acesta, în timpul unei vizite la Seul. "Coreea de Nord este pregătită de un război total"
Externe 10 Iulie 2006 / 00:00 686 accesări 0 comentarii

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a refuzat, duminică, să facă vreo concesie Statelor Unite. "Coreea de Nord este pregătită de un război total în cazul răzbunării Statelor Unite", a declarat liderul de la Phenian într-o rară intervenţie la televiziunea de stat, dînd asigurări că nu este vorba despre "cuvinte goale". Declaraţiile au fost date publicităţii cu numai o zi înainte ca membrii Consiliului de Securitate ONU să anunţe data votului asupra proiectului de rezoluţie ce condamnă testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord, săptămîna trecută. Proiectul, prezentat de Japonia şi susţinut de ţările occidentale, face apel la Capitolul VII din Carta Naţiunilor Unite, deschizînd calea spre impunerea de sancţiuni sau chiar recurgerea la forţă. La rîndul său, China îşi va trimite, astăzi, un reprezentant la Phenian, pentru a încerca să fixeze o dată de reluare a negocierilor multilaterale. Emisarul american Chritopher Hill nu a reuşit să convingă autorităţile de la Beijing să susţină proiectul de rezoluţie ce prevede posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva regimului de la Phenian. China şi Rusia, care au drept de veto, preferă o declaraţie mai puţin dură. Şi preşedinţia sud-coreeană a îndemnat, duminică, la o reacţie calmă în faţa tirurilor de rachetă nord-coreene, acuzînd Japonia că nu face decît să sporească tensiunile. Cu puţin timp înainte, ministrul nipon al Afacerilor Externe, Taro Aso, declara că Japonia are dreptul, în pofida Constituţiei sale pacifiste, să atace Coreea de Nord, în cazul unei ameninţări nucleare directe, în scopul de a-şi proteja teritoriul şi cetăţenii. Japonia a adoptat, în 1947, o Constituţie pacifistă care îi interzice să recurgă la forţă în caz de conflict, interzicîndu-i, deci, orice atac preventiv. Relaţiile dintre autorităţile de la Seul şi Tokyo sînt tensionate din cauza disputelor privind ocupaţia colonială a Peninsulei Coreene de către Imperiul Japonez, între anii 1910-1945.

În urma lansării a şase rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune şi a unei a şaptea de tip Taepodong-2, care s-au scufundat, toate, în Marea Japoniei, în largul coastelor nipone şi ruse, autorităţile de la Tokyo au decis accelerarea desfăşurării sistemelor de interceptare antirachetă americane pe teritoriul nipon, pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană. Trei sisteme de rachetă sol-aer PAC-3 vor fi instalate în Japonia începînd din 2007, cu un an mai devreme decît era prevăzut. PAC-e este o rachetă sol-aer teleghidată a armatei americane, capabilă să intercepteze rachetele, în special pe cele nord-coreene, de tipul Rodong. Totodată, un crucişător al Marinei militare americane echipat cu cel mai avansat sistem Aegis de interceptare şi distrugere a rachetelor, a sosit, sîmbătă, la baza navală Yokosuka din Japonia. Nava USS Mustin, de 9.217 tone, cu un echipaj compus din 300 de persoane, este echipată cu dispozitive radar capabile să intercepteze rachetele balistice de tipul celor nord-coreene cu rază lungă de acţiune Taepodong-2. Marina americană are, astfel, opt nave echipate cu sistem Aegis la baza navală de la Yokosuka, cele mai multe modernizate pentru a putea efectua misiuni de apărare împotriva rachetelor.Pagina a fost generata in 0.1508 secunde