Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală pentru producerea de plutoniu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală pentru producerea de plutoniu

06 Iunie 2016 / 22:44 263 accesări

Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală pentru producerea de plutoniu din combustibil provenind de la un reactor atomic folosit în scopuri militare, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), conform site-ului agenţiei Reuters.

Regimul de la Phenian anunţa în anul 2013 că intenţiona repornirea tuturor instalațiilor nucleare, inclusiv a reactorului principal de la Yongbyon, care fusese închis şi care este un element central al programului de înarmare nucleară.

Din cauza faptului că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu are acces în Coreea de Nord, monitorizează principalele activități ale acestei țări prin satelit. AIEA a anunţat anul trecut că a văzut semne de reluare a activității la Yongbyon, inclusiv la reactorul principal.

Există puține date despre uraniul şi plutoniul folosite de Coreea de Nord pentru arme nucleare, dar, conform experţilor, plutoniul produs la Yongbyon este utilizat pentru fabricarea de arme atomice.

Coreea de Nord este supusă presiunilor internaționale din cauza programului de înarmare nucleară. În martie, Naţiunile Unite au adoptat o nouă serie de sancțiuni, măsuri susţinute inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1931 secunde