Coreea de Nord: un tratat de pace nu e o monedă de schimb! Denuclearizarea, dacă şi SUA ia măsuri de reciprocitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord: un tratat de pace nu e o monedă de schimb! Denuclearizarea, dacă şi SUA ia măsuri de reciprocitate

Externe 02 Octombrie 2018 / 17:10 412 accesări

Coreea de Nord a exclus marţi posibilitatea de a schimba armele sale nucleare pe o declaraţie oficială a SUA care să pună capăt războiului dintre cele două Corei şi a apreciat că un tratat de pace nu poate fi folosit ca o monedă de schimb, informează AFP, potrivit Agerpres.

Timp de decenii, Phenianul le-a cerut SUA să pună capăt războiului din Coreea (1950-1953) care s-a încheiat cu un armistiţiu, dar nu cu un tratat de pace. Coreea de Nord a considerat întotdeauna că sfârşitul războiului va contribui la o reducere durabilă a tensiunilor din peninsulă.

Luna trecută, în timpul unei întrevederi pe care a avut-o la Phenian cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, liderul nord-coreean a evocat posibila închidere a complexului nuclear de la Yongbyon dacă Washingtonul va lua "măsuri de reciprocitate". Însă el nu a precizat care ar trebui să fie aceste măsuri.

Marţi, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a dezvăluit că unii experţi americani au avansat un posibil „troc”: o declaraţie a SUA care să pună capăt războiului în schimbul denuclearizării din partea Phenianului. „Sfârşitul războiului (...) nu este un cadou pe care cineva îl face altcuiva. Şi aceasta nu va putea constitui niciodată o monedă de schimb pentru a obţine denuclearizarea RPDC”, a notat KCNA cu referire la numele oficial al Republicii Populare Democrate Coreene. Potrivit agenţiei, Phenianul este gata să ia "măsuri precum dezarmarea pentru totdeauna" a arsenalului său nuclear "dacă SUA vor lua măsuri de reciprocitate", însă din nou fără a oferi detalii.

În opinia unor experţi sud-coreeni, Phenianul ar putea încerca prin această declaraţie să reducă marja de manevră a Washingtonului. Peninsula Coreeană este de la începutul anului scena unui remarcabil dezgheţ marcat de trei summituri intercoreene şi de o întrevedere istorică, în iunie, între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump. Cu toate acestea, procesul nu a dus decât la un progres limitat în ceea ce priveşte obiectivul denuclearizării.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1904 secunde