Coreea de Sud anunță că Phenianul pregătește un al cincilea test nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Sud anunță că Phenianul pregătește un al cincilea test nuclear

07 Februarie 2016 / 14:35 280 accesări

Serviciile de Informații din Coreea de Sud (NIS) au anunțat că vecinul din Nord pregătește un al cincilea test nuclear, la o lună după ce Coreea de Nord (RPDC) a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen pe teritoriul său, relatează duminică EFE.

Anunțul serviciilor secrete de la Seul survine la doar câteva ore după ce Phenianul a lansat un satelit în spațiu, acțiune care a atras condamnări din partea comunității internaționale care consideră lansarea de duminică dimineață drept un test cu rachete balistice.

În cadrul unei reuniuni speciale cu deputații din Adunarea Națională (parlamentul sud-coreean), agenți ai NIS au declarat că regimul lui Kim Jong-un se pregătește să efectueze un nou test nuclear în orice moment.

Totodată, potrivit agenției Yonhap, NIS a informat că satelitul lansat duminică dimineața cântărește circa 200 de kilograme, ceva mai mult decât primul dispozitiv de acest fel pus pe orbită de Coreea de Nord în 2012. Aceasta ar însemna că satelitul nu este operațional, deoarece are o greutate foarte redusă, potrivit agenților NIS, care au folosit acest argument pentru a concluziona că satelitul nord-coreean "nu are nicio valoare" și pentru a reafirma teza potrivit căreia noua aventură spațială a regimului Kim Jong-un nu este altceva decât un test balistic.

Un satelit care cântărește circa 200 de kilograme "este inutil ca satelit", a declarat la rândul său Lee Cheol-woo, din partea partidului de guvernământ, Saenuri, adăugând că un satelit funcțional cântărește în general cel puțin 800 de kilograme și ajunge până la 1.500 de kilograme. Lee a mai spus că autoritățile sud-coreene suspectează că RPDC a folosit piese-cheie dintr-o rachetă cu rază lungă de acțiune din Rusia, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2178 secunde