Coridorul Sudic de Gaze, aproape finalizat! TAP întâmpină probleme în Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coridorul Sudic de Gaze, aproape finalizat! TAP întâmpină probleme în Italia

Externe 04 Iulie 2018 / 16:25 1110 accesări

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va aproba un împrumut pentru proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), sporind speranţele în rândul dezvoltatorilor săi căExecutivul italian nu va renunţa la TAP, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Planurile vizând construcţia unui ultim tronson dintr-un gazoduct cu o valoare de 40 de miliarde de dolari care ar urma să ajungă din Azerbaidjan până în Italia sunt în prezent revizuite de autorităţile de la Roma, noul ministru italian al Mediului, Sergio Costa, apreciind luna trecută că proiectul TAP este unul "inutil".

Italia ar urma să fie punctul final al Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania. Ministrul italian al Mediului a declarat că implicarea Italiei în proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline va fi revizuită, alături de alte mari proiecte. Însă, procedura de revizuire ar putea să creeze tensiuni între autorităţile italiene şi ceilalţi acţionari ai proiectului TAP, evaluat la 4,5 miliarde euro, printre care se numără grupul petrolier britanic BP, grupul italian Snam şi cel spaniol Enagas.

Consiliul de Administraţie al BERD, unde şi Italia este membru, se întâlneşte în Ucraina pentru a aproba un credit direct de până la 500 de milioane de euro pentru TAP, susţin sursele. Un oficial BERD a declarat pentru Reuters în februarie că un împrumut sindicalizat de până la 700 de milioane de euro şi un credit direct de până la 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiectul TAP, estimat la 4,5 miliarde de euro. TAP este angajată în discuţii constructive cu Executivul italian. Dacă decizia privind împrumutul BERD va fi întârziată, acţionarii TAP vor continua să finanţeze proiectul, a afirmat un purtător de cuvânt al TAP.

În ultimii ani, cererea de gaze naturale în Italia a crescut dar este în continuare sub nivelul de vârf înregistrat în urmă cu un deceniu. Italia, ţară care importă peste 90% din necesarul de gaze naturale, are contracte mari de aprovizionare cu gaze semnate cu Rusia, Libia, Algeria şi Olanda iar precedentul Guvern de la Roma şi-a anunţat intenţia de a crea un hub european de gaze naturale în Italia.

Coridorul Sudic de Gaze, care este în mare parte finalizat, se întinde din Azerbaidjan prin Europa de Est şi până în Italia. Tronsonul final din Italia ar urma să fie finalizat la începutul lui 2020 şi a primit deja toate aprobările din partea Guvernului italian, inclusiv autorizaţia de mediu în 2014.12
Pagina a fost generata in 0.1692 secunde