Coșmarul BOLNAVILOR DE CANCER de la Constanța, la sfârșit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un centru privat a semnat contract cu CJAS

Coșmarul BOLNAVILOR DE CANCER de la Constanța, la sfârșit!

Sănătate 06 Decembrie 2018 / 16:24 2848 accesări

Nu de mult, ziarul nostru v-a prezentat situația critică prin care bolnavii de cancer din Constanța, care necesită tratament cu radioterapie, au fost nevoiți să treacă. Lipsa aparaturii specifice (iar cea existentă era inaccesibilă din cauza costurilor extrem de mari) n-a făcut altceva decât să complice viața pacienților aflați și așa în mari suferințe; ei au fost nevoiți să bată sute de kilometri pentru a ajunge la un centru de radioterapie. Iar drumurile au fost cumplite, în condițiile în care efectele terapiei sunt greu de suportat pentru un astfel de bolnav. Vestea bună vine la sfârșit de an pentru ei; ei se vor putea trata de acum acasă, un centru privat de radioterapie semnând contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă gratuitate pentru tratamentele vitale!

Nu de mult, ziarul nostru v-a prezentat situația critică prin care sunt nevoiți să treacă bolnavii de cancer din Constanța, care necesită tratament cu radioterapie. Lipsa aparaturii specifice (iar cea existentă era inaccesibilă din cauza costurilor extrem de mari) n-a făcut altceva decât să complice viața pacienților aflați în mari suferințe; ei au fost nevoiți să bată sute de kilometri pentru a ajunge la un centru de radioterapie. Iar drumurile au fost cumplite, în condițiile în care efectele terapiei sunt greu de suportat pentru un astfel de bolnav. Vestea bună vine la sfârșit de an pentru ei; ei se vor putea trata de acum acasă, un centru privat de radioterapie semnând contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă gratuitate pentru tratamentele vitale!

MAI EXACT! Pacienţii bolnavi de cancer din judeţul Constanţa şi din judeţele limitrofe pot face radioterapie gratuit în Centrul de radioterapie MedEuropa din Constanţa. Reprezentanţii MedEuropa salută decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a aloca fondurile necesare pentru decontarea de servicii de radioterapie prin Programul Naţional de Oncologie - Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi. Fondurile alocate sunt suficiente pentru tratarea pacienţilor până la finalul anului în curs.

De la deschidere, din luna iunie 2018, centrul de radioterapie MedEuropa a tratat gratuit, din fonduri proprii, 178 de pacienţi, ceea ce înseamnă peste 4.500 de sedinţe de radioterapie, cu o valoare de aproape 3 milioane de lei. Începând cu 24 septembrie, pacienţii au putut beneficia de serviciile de radioterapie doar contra cost. Din totalul celor care s-au adresat clinicii, doar 1% au dispus de resurse financiare pentru plata tratamentului. În prezent, pe lista de aşteptare a clinicii din Constanţa sunt peste 100 de persoane.

ÎN ROMÂNIA, SE ÎNREGISTREAZĂ UN DEFICIT MAJOR DE FACILITĂȚI DE RADIOTERAPIE.

În zona Dobrogei, centrul de radioterapie de la Galați este închis temporar, iar cel de la Spitalul Județean de Urgenţă Constanța nu mai funcţionează de la începutul anului 2016.

MedEuropa este singurul centru de radioterapie din Dobrogea care funcţionează în regim de spitalizare de zi și utilizează echipamente de ultimă generație pentru tratarea pacienților oncologici. Deja a fost instalat şi al doilea accelerator, similar celui existent, în prezent desfăşurându-se demersurile pentru autorizarea acestuia, ceea ce va face ca centrul MedEuropa din Constanța să aibă o capacitate de a trata aproximativ 1.000 de pacienți noi oncologici pe an.

STATISTICI! Potrivit datelor oficiale puse la dispoziţie de Centrul de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în 2017, în aria pe care o deserveşte centrul de la Constanţa, mai exact judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, s-au înregistrat 4.141 de noi cazuri de cancer. În primele două trimestre ale lui 2018, pe aceeaşi rază au fost confirmate 2.064 de cazuri noi. Lor li se pot adăuga, la nevoie (cum ar fi închiderea secţiei de radioterapie din Galaţi), pacienţii noi din judeţul Brăila: 492 în 2018, respectiv 835 în 2017. Potrivit GLOBOCAN, 62,5% dintre pacienţii cu cancer primesc, la un moment dat, indicaţie de radioterapie. În acest caz, dintre pacienţii diagnosticaţi în primele 6 luni pe aria determinată în 2018, ar putea primi indicaţie de radioterapie aproximativ 1.300 de persoane.

Centrele de radioterapie din țară, care oferă servicii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, se află în București, Iași, Cluj, Sibiu, Brașov şi Timișoara, şi au liste de așteptare de câteva luni. În aceste condiții, decontarea din fondul asigurărilor sociale de sănătate a tratamentelor dedicate pacienților cu cancer este de importanță critică.12
Pagina a fost generata in 0.2404 secunde