Creditul de vacanţă, o alternativă pentru un concediu reuşit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creditul de vacanţă, o alternativă pentru un concediu reuşit

Economie 19 Iulie 2006 / 00:00 1185 accesări

Creditul pentru vacanţă poate fi improvizaţia de ultim moment pentru un concediu reuşit. La solicitarea clientului, o parte din sumă (pînă la 50% din valoarea sejurului) poate fi acordată în numerar, pe card sau prin cec de călătorie. Se apropie concediul, iar planurile de vacanţă sînt multe. Agenţiile de turism au pregătit oferte bogate, în speranţa că nu vor pierde niciun client, chiar dacă acesta nu dispune, deocamdată, de suma necesară călătoriei. De la destinaţii fără prea mari pretenţii pînă la cele pline de exotism, de la 2-300 de euro pe sejur pînă la sume ameţitoare care promit răsfăţuri pe măsură în zone exotice, băncile au pornit în cursa de ademenire a noilor clienţi. Cum nu aţi reuşit să pui deoparte mare lucru, singura soluţie rămîne creditul pentru vacanţă. Băncile au mirosit dorinţa românilor de călătorii şi au proiectat, împreună cu agenţiile de turism, un produs cu această destinaţie.

Un calcul rapid asupra bugetului necesar unei familii cu minimum patru membri pentru o vacanţă pe litoralul românesc scoate la suprafaţă o realitate costisitoare: un sejur reuşit cere un buget pe măsură. Creditul pentru vacanţă acoperă costul sejurului în ţară sau în străinătate, inclusiv cheltuielile de transport şi alte cheltuieli auxiliare. Iar dacă clientul doreşte, o parte din acesta poate fi pus la dispoziţie sub formă de numerar sau banii pot fi viraţi într-un cont de card. Dacă banca nu are încheiat un parteneriat cu o agenţie de turism, caz în care toate formalităţile se derulează direct în agenţie, fără a mai fi necesară deplasarea la bancă, atunci, pe lîngă adeverinţa de salariu şi cartea de muncă, va trebui să ataşaţi la dosarul de credit voucherul/contractul încheiat cu agenţia de turism.

Băncile sînt pe fază

BCR, cea mai mare bancă din sistemul românesc, oferă acest produs cu o perioadă de graţie la rambursare de cel mult două luni. În cadrul perioadei de graţie, împrumutatul achită numai comisioanele aferente, cu excepţia comisionului de urmărire a riscurilor şi a comisionului de administrare. Dobînda se calculează lunar la soldul creditului şi se capitalizează la sfîrşitul perioadei de graţie, fiind inclusă în valoarea creditului. Suma maximă acordată este de 10.000 de euro sau echivalent în lei, iar perioada maximă este de cinci ani. Clientul nu trebuie să depună niciun avans, iar asigurarea de viaţă este oferită gratuit de bancă. Capacitatea de rambursare ţine cont de veniturile nete lunare certe realizate de solicitant şi coplătitori. Sînt luate în considerare salarii, pensii, venituri provenite din contracte de închiriere, dividende, venituri realizate în străinătate, din activităţi independente, din depozite şi dobînzi bonificate la aceste depozite sau orice alte surse de venit dovedite prin documente legale.

Un avantaj cert pentru solicitanţii care îşi încasează salariul lunar într-un cont curent/cont de card al BCR este că banca nu mai cere adeverinţa de salariu şi nici copii după cartea de muncă. Spre deosebire de BCR, CEC oferă creditul "Turist" fără o limitare a sumei. Singurele ce determină valoarea maximă a împrumutului sînt veniturile şi garanţiile de care dispune clientul. Creditele pe termen scurt au o perioadă de graţie de 90 de zile, iar cele pe termen mediu de 360 de zile. Dobînda este variabilă, în prezent fiind de 15%. Garanţiile reale şi/sau personale, după caz, trebuie să acopere valoarea creditului în proporţie de minimum 110%. Un avantaj al acestui produs este că la sume de pînă la 10.000 de lei se poate apela doar la giranţi. Pentru sume mai mari, sînt necesare garanţiile reale. Creditul 45 de la BRD este acordat prin agenţiile de turism Paralela 45, iar suma maximă este de 20.000 de lei. Dobînda este de 13%, iar la acordare solicitantul nu trebuie să depună niciun avans. Durata de acordare este între 4 şi 36 de luni, cu o perioadă de graţie de 3 luni, iar asigurarea de viaţă reprezintă 0,085% din soldul lunar al creditului.

Taguri articol


12